Ono u čemu nisu uspeli njegovi prethodnici, pokušaće da uradi gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić. Reč je o izgradnji gondole na Kalemegdanu, kojoj se oštro protive građani i struka. Uprkos tome, na nedavno održanoj sedni Skupštine grada opredeljena su sredstva za ovu namenu. Predsednica Evropa Nostre Srbija, Irina Subotić, za Novu kaže da je sigurna da će svi koji vole Beograd telima braniti Kalemegdan.

Subotić navodi da su u delu Kalemegdana sa kog se pruža pogled na reku, već posečena stabla i da su počeli radovi.

„To je bio prvi znak da je vlast odlučila da pravi tu gondolu, a Beograđani su odlučili da ona ne bude i prema tome neće je biti. Mi ćemo to braniti telima svojim. To je struka, to su građani, ljubitelji Beograda i Kalemegdana. Biće velikog otpora ako dođe do realizacije. Primetili smo kada je preko noći ovde sasečeno pedesetak stabala. Stajali su i panjevi, pa su i to sklonili. Pokušali su da krenu u radove, ali veliki otpor i ograničenje su ih zaustavili. „, kaže Subotić.

Dodaje da Kalemegdan predstavlja najstariji i najvažniji deo Beograda, ukoliko se izuzmu praistorijska naselje na Karaburmi.

„Zasigurno ima ostataka rimskog življa i drugih koji su bili ovde. Imamo i neviđen pogled na ratno ostrvo i Savu – na ceo Novi Beograd, sa sve zelenilom koje nestaje“, ističe sagovornica Nove.

Pretnju po bezbednost Kalemegdana predstavlja i potencijalna težina koju bi imala konstrukcija gondole.

„Ovo brdo je peščano, pitanje je da li će moći da izdrži svu tu konstrukciju, jer dole su lagumi. Biće promenjen izgled Kalemegdana, a već sada je izmenjen Beogradom na vodi, s obzirom da Meštrovićev Pobednik sada izgleda tako malen u odnosu na ove grdosije“, kaže Subotić i dodaje da se izgradnjom Gondole gubi šansa da zauzemo mensto na Uneskovoj listi.

Više od 600 miliona dinara u gradskom budžetu za gondolu na Kalemegdanu

Novim rebalansom budžeta gradska vlast će obezbediti dodatna sredstva za izgradnju gondole na Kalemegdanu. U predlogu rebalansa budžeta tokom 2023. godine će za gondolu biti izdvojeno 200 miliona dinara, dok će u 2024. za taj projekat koji uništava kulturnu i istorijsku baštinu biti uloženo 420 miliona dinara.

Kuda će se kretati gondola? 

U Skupštini Beograda u oktobru 2018. godine potpisan je sporazum o izgradnji gondole u Beogradu u vrednosti od 15 miliona evra koja će spajati Kalemegdan i park Ušće, a planirano je bilo da bude završena godinu kansije.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je tada saopšteno vazdušna konekcija između Kalemgdana i Ušća biće duga kilometar.

„Kilometar suvog luksuza“, jer 25 kabina, kako je opisao direktor Skijališta, s led svetlom, klimom i wi-fi-jem.

Nova beogradska atrakcija izmestila bi stari skejt park, jer baš tu niče početna stanica gondole.

Putovanje gondolom trajalo bi tri minuta,

BONUS VIDEO: Rebalansiran budžet grada Beograda: Opozicija se pita gde idu pare Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare