Goran Vesić, Konfrencija za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poslednjeg dana 2022. godine je izjavio kako će SNS predložiti ukidanje naknade za konverziju čime se, kako je rekao, oslobađa 5.000 lokacija za gradnju. Sve koji su protiv ovakvog predloga nazvao je neznalicama i licemerima", izjavila je Ana Gođevac, potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Beograd.

„Ministar Vesić je zaboravio da kaže glavnu stvar u vezi sa ovim predlogom izmene zakona, a to je da će ovom odlukom država, odnosno građani Srbije direktno biti oštećeni za pedeset milijardi evra! Neka je prosečna vrednost svake od tih 5.000 lokacija deset miliona evra – toliko košta samo jedan hektar na Novom Beogradu – ukupna vrednost 5.000 lokacija je 50 milijardi evra. Na taj način Goran Vesić i SNS se spremaju za najveću pljačku do sada, ne u istoriji Srbije, nego cele Evrope.

Pročitajte još...

Naime, kada neko kupi fabriku, kroz privatizaciju ili iz stečaja, stiče pravo korišćenja zemljišta koje je ispod objekata i zemljišta neophodnog za njihovo funkcionisanje. Ako odluči da sruši fabriku da bi sagradio stanove iil poslovni prostor, odnosno da izvrši promenu prava na zemljištu, mora da plati to zemljište, jer ono nije ušlo u cenu fabrike. Da država ne bi bila oštećena 2009. godine je donet zakon po kome se to zemljište plaća, a cena se određuje prema formuli za plaćanje naknade za konverziju. Ako dođe do izmene zakona, kako to sada predlaže SNS, konverzija se više neće plaćati i budžet države će biti ozbiljno oštećen.

Dakle, Vesić i SNS su smislili novu ideju za poklanjanje delova Beograda i Srbije bliskim investitorima kroz nedopustivu promenu zakona o konverziji. Umesto da se novac slije u budžet, po ovoj SNS zamisli slivao bi se u privatne džepove, a ne za ulaganje u ljude, za infrastrukturu ili inovacije, za bolje zdravstvo, obrazovanje i veće plate, za sprečavanje odlaska mladih. Zbog toga ovaj zakon ne sme da se usvoji, jer bi imao dugoročne i štetne posledice po građane i državu“, izjavila je Ana Gođevac, potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare