Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Broj strana dokumenta kojim je predstavljen budžet grada Beograda za sledeću godinu je 5.708. Sednica na kojoj će o njemu raspravljati odbornici zakazana je za 26. decembar.

„Oni su nam doneli, ili bolje rečeno istovarili dnevni red i materijale koji idu uz to, planovi javnih preduzeća su u stvari deo budžeta. Odlika je da gradska administracija i Šapić na ljude gleda kao na glasačke mašine i pokušava da veliki broj besplatnih usluga obezbedi, iako one naravno nisu besplatne, plaćaju se iz budžeta, kako bi prikrio da nema rešenja gorućih problema u gradu“, kaže on.

Vrtići, ističe on, treba da budu besplatni za sve i deca treba da imaju mesta u vrtićima.

„Predškolsko obrazovanje treba da bude kvalitetno i dostupno za sve. Novca ima, mi smo uložili dodatni napor da pokažemo da bi novca moglo da bude još više ako se ne bi ulagao u koruptivne stvari. Mislim da gospodin Šapić pribegava onome što je radio i dok je bio predsednik opštine Novi Beograd, da želi da se prikaže kao jedna dobrica tako što će davati besplatne stvari i tako ostane u dobrom imidžu među ljudima, ja mislim da je to pogrešno, mislim da treba da se bavimo rešavanjem gorućih problema u gradu“, kaže Veselinović.

Govoreći o budžetu, kaže da Sekretarijat za saobraćaj i za javni prevoz uzimaju „bezmalo pola budžeta“.

„To su rekonstrukcije ulica. Jedan veliki deo je nasipanje Makiškog polja, kao priprema za budući metro. Da vi pitate taksistu pre 20 ili 30 godina gde su tužbe u gradu i kako funkcioniše saobraćaj, on bi vam rekao da je isto kao i sada, a milijarde evra su uložene u to“, kaže.

Misli da je plan „od kuće do posla za 30 minuta“ dobar.

„On obuhvata racionalizaciju linija javnog prevoza. Nismo videli promenu reda vožnje od osamdesetih javnog prevoza, a imamo podatke kroz sistem Busplusa kako bi se linije optimizovale. Kroz širenje mreže žutih traka, kako bi u tom prevozu obezbedili prioritet i kroz promociju drugih vidova kretanja – biciklizam ili pešačenje“, kaže Veselinović.

O novom sistemu naplate, kaže da „bez radikalnog poboljšanja usluge ne možete da očekujete da će ljudi prihvatiti represivne mere“.

Prema njegovim rečima, „ovaj budžet ne predstavlja ono kako oni vide da Beograd treba da se razvija“.

„Predložićemo set mera kako Beograd i budžet može da bude i veći i kako drugačije mogu da se troše novci, zarad budućnosti“, kaže Veselinović.

***

BONUS VIDEO: Savski nasip je kumovao sukobu Šapića i Vesića: Kako se oni i dan danas politički potkusuruju sa bezbednošću Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar