Vuk Velebit
Vuk Velebit Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Povodom vesti iz Moskve da se predsednik Rusije Vladimir Putin saglasio da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne menja, politikolog Vuk Velebit za N1 kaže da nije slučajno što se to događa šest meseci pred izbore u Srbiji, kao i da misli da je to predizborni poklon Putina Vučiću. Ne zna se tačno na koji način će Srbija uzvratiti Rusiji zbog ovog ustupka, ali je sigurno da će cena ove političke trgovine biti visoka, kaže Velebit.

„Ovo je s jedne strane dobra vest, jer ako bi došlo do povećanje cene gasa – to bi imalo velike posledice. Srbija je zavisna od ruskog gasa i to bi imalo i ekonomske i političke posledice“ rekao je Velebit i dodao da, sa druge strane, Rusija tim ustupkom kupuje svoju političku podršku u Srbiji.

On je naglasio da u teoriji međunarodnih odnosa prijateljstva ne postoje i podsetio na ono što Vučić stalno govori kad ide kod Putina – da su odnosi na najvišem nivou, ali da ruski partneri ne gledaju na taj način. „Rusija je ozbiljna sila i oni gledaju šta su njihovi interesi. Njihov interes je da Srbija ostane saveznik Rusije na Balkanu, budući da iz Srbije može da širi uticaj regionalno“, rekao je politikolog.

Velebit je rekao i da smatra da je unapred dogovorena cena gasa s Putinom, iako je narativ predsednika uoči odlaska glasio daće ići da moli Putina da cena gasa bude dobra za Srbiju.

„To jeste unapred dogovoreno, ako ste ispratili kako ruska štampa izveštava – da su iz srpskih izvora saznali da je ta cena dogoverena uoči posete i da će Vučić to predstaviti kao svoj predizborni uspeh“, kazao je Velebit za N1.

On je ukazao na činjenicu da se posete Vučića Putinu uvek održavaju uoči izbora, pošto Putin pokušava da Vučića drži pri sebi, iako je svestan da ne može da mu veruje.

Upitan na osnovu čega tako nešto tvrdi, Velebit se poziva na štampu u Rusiji blisku vlastima koja piše o Vučiću kao „zapadnom čoveku“, a sa druge strane – Vučić pokušava da zadovolji svoje biračko telo. „I to je Putin i naglasio – da očekuje da će birači na izborima propoznati visoku saradnju Srbije i Rusije i da će zadovoljiti deo proruski orjentisanog biračkog tela u Srbiji“, rekao je stručnjak.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

On je ukazao i na još jednu stavku – da Vučić na taj način „namiruje Dačića i SPS“ koji su više naklonjeni Rusiji i na taj način obezbeđuje njihovu podršku i lojalost.

Upitan šta za uzvrat Srbija mora da vrati Rusiji posle ustupka oko gasa, on kaže da mi ne znamo šta je to, ali da će cena ove političke trgovine biti sigurno visoka. Podsetio je na raniji period i kako su građeni odnosi Srbije i Rusije, kada je NIS prodata daleko ispod cene Gaspromu, za uzvrat podršci Rusije oko Kosova.

Ukazao je i da interes Rusije nije da dođe do rešavanja odnosa Beograda i Prištine i da je ruska strategija održavanja statusa kvo, te da je za Putina jako bitno što Srbija nije ušla u NATO.

Kaže i da je prošla godina bila jako loša za odnose Srbije i Rusije, da su za vreme protesta u Beogradu tokom leta režimski tabloidi optuživali Rusiju da stoji iza toga i da je Vučić pokušao da pravi otklon u odnosima. Bila je tu i afera sa ruskim agentom, kao i pokušaj da se sa Trampom reši pitanje Kosova. „Mislim da je Putin svestan toga i ruska diplomatija da su svesni da Vučić nije čovek kome meože da se veruje“, rekao je Velebit.

Kaže da to potvrđuje način na koji ruska štampa pod kontrolom Kremlja izveštava i piše o Vučiću i da se već par godina se o Vučiću govori kao nepoverljivom čoveku koji je malo s jednima, malo s drugima.

„S jedne strane govorite kako idete ka EU i prošle godine Srbije je otkazala vojnu vežbu sa Rusijom i Belorusijom, tu je i balansisanje s Kinom…Ta neodređenost u odnosima samo u kratkom roku može da ima benefite“, rekao je Velebit i dodao da je u pitanju „politika četiri stuba“ – o odnosima sa SAD, EU, Rusijom i Kinom koju je Vučić nasledio.

Povodom činjenice da je Putin Vučiću poželeo sreću na izborima, Velebit kaže da ne misli da će to doneti više glasova Vučiću, ali da obezbeđuje stabilnu podršku u delu javnog mnjenja koje Vučić ima.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Velebit je podsetio da kada pitate građane ko najviše pomaže Srbiji oni odgovaraju da je to Rusija, da se tu pojavljuje i Kina, ali da kad pogledate činjenice u vojnoj saradnji na primer, Srbija ima neuporedivo veći broj vežbi s NATO.Vučić taj deo saradnje sa Zapadom svesno drži ispod medijskog radara, a saradnju s Putinom uvek stavlja u prvi plan, rekao je Velebit.

Otud, ističe i nepoverenje Moskve. „Mislim da to upravo Rusi vrlo dobro znaju, šta Vučić radi ovde i da je ceo medijski narativ o odnosima s Rusijom kreiran ovde pod uticajem Vučića, a da se stvarna saradnja odvija između Srbije i Zapada“, rekao je Velebit.

Povodom najave posle susreta Vučić Putin da će uskoro u Srbiju stići i ruske rakete, Velebit misli da se to neće s radošču gledati u regionu ni kod zapadnih partnera. „Mislim da je ozbiljnije pitanje šta mi kao građani dobijamo i da li je to potrebno“, rekao je Velebit i podsetio da su iz Rusije stizali i migovi kao donacije za koje morate da platite basnoslovni remont i da se to sve dešava kada vam zdravstveni sistem puca, nemate novca za lečenje dece, zagađen je vazduh…

„Vi umesto toga, ulažete stoitine miliona evra u naoružanje a okruženi ste članicama NATO. Zbog čega to radite, ako Srbija sutra neće ratovati nisakim, postavlja se pitanje svrsihodnosti te kupovine. Tako da ti ustupci Rusije (oko cene gasa npr) mogu značiti i da Srbija bez ikakve potrebe od Rusije nabavlja naoružanje po enormnim cenama“, naglasio je on.

 

****

BONUS VIDEO: Vučić se sastao sa Putinom u Sočiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar