Foto:Zoran Lončarević/Nemanja Jovanović/EPA PHOTO/SASA STANKOVIC/Ivan Dinić/Nova/ Milos Tesic/ATAImages.

Potpuno nenadano, kao grom iz vedra neba, najpoznatiji politički penzioner u Srbiji, bivši premijer Vojislav Koštunica, našao se u epicentru političkih zbivanja i to samo zato što je stavio potpis na jednu peticiju o Kosovu i Metohiji. Zbog toga se našao na udaru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a njegovo ime spominjao je i u Skupštini Srbije kad je govorio o nemačko-francuskom planu za Kosovo. Dakle, dovoljan je jedan “nepromišljeni” paraf i propade plan o penziji u ilegali. Zato nek paze šta potpisuju Dušan Mihajlović, Dragoljub Mićunović, Predrag Marković, na posletku i Tomislav Nikolić...

Retki su oni na političkoj sceni Srbije koji su se svojevoljno “penzionisali” i više čak ni kao analitičari ne učestvuju u političkom životu ove države.

Jedan od njih je upravo Vojislav Koštunica. On se odavno povukao iz politike, ali se ovih dana posredno vratio potpisivanjem peticije Pokreta za odbranu Kosova i Metohije čija je glavna poruka – “ne ultimatumu, ne kapitulaciji“. Ona se odnosi na nemačko-francuski plan za Kosovo, o kojem je u Skupštini govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog parafa ispod peticije u kojoj se potpisivanje plana dovodi u vezu sa kapitulacijom, Koštunica se našao na udaru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ga je javno upitao da objasni zašto je pustio 1.800 terorista iz zatvora i organizovao skup “Kosovo za patike”.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Samo kad pročitate obrazloženje te peticije, pa se zapitate – što si pustio 2003. godine ili kad već, 2001. godiine, nije ni važno… Što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, među kojima i braću Mazreku? Što si ih pustio? Što si ćutao i pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu i da nam progone i ubijaju ljude 2004… Što si ti isti, koji to potpisuješ, ćutao i organizovao skup „Kosovo za patike“, 2008. godine i to je bio sav trud. A ovaj drugi pobegao u Rumuniju. Ja ne bežim nigde, idem i pred svoj narod, idem i pred parlament… Idemo da slušam uvrede i najgore moguće gadosti i nikakav problem mi nije. Odgovoriću se svakome od njih“, kazao je Vučić govoreći o Vojislavu Koštunici uoči sednice o Kosovu, a slične stvari izgovorio je i tokom nje.

Dakle, samo je Kosovo moglo “izvući” Koštunicu iz političke ilegale u kojoj je od 2014. godine.

Od trenutka kad se zvanično povukao iz političkog života, provodeći vreme uglavnom u svojoj vikendici u Belanovici, tek s vremena na vreme u javnosti se pojavljivala poneka fotografija Vojislava Koštunice ili vest o tome da je posetio neki događaj.

Vojislav Koštunica, Književno veče u Ljigu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslednji put kad je Koštuničino ime “uznemirilo duhove” spomenuo ga je u intervjuu za Nedeljnik profesor Vladeta Janković, nakon što je i zvanično objavljena njegova kandidatura za gradonačelnika Beograda u februaru 2022, kad je rekao da ga je pitao za savet.

Ranije je Koštunica 2019. Snimljen u prodavnici, na kasi jednoh hipermarketa u Aranđelovcu. Sledeće godine je Željko Tomić, bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije, na društvenoj mreži Tviter postavio fotografiju sa Koštunicom, a 2022. bivši predsednik Jugoslavije i premijer Srbije uslikan u Ljigu na književnoj večeri, jednom koncertu…

I to bi bilo to…

Dušan sa Povlena

Slična je situacija i sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Dušanom Mihajlovićem.

Dušan Mihajlović Foto:EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC

On je odelo i cipele zamenio vunenim čarapama i opancima, a kancelariju u Vladi Srbije obroncima planine Povlen.

Ponekad objavljuje svoje fotografije na društvenoj mreži Fesjbuk, na kojima izgleda neprepoznatljivo.

Početkom dvehiljaditih napisao je i svoje memoare, koji su objavljeni u dve knjige “Povlenske magle i vidici“.

Član je Udruženja „Beli Povlen“, a prošlog leta je prisustvovao svečanosti na Kneževom polju gde je otkriven spomenik piscu Radovanu Belom Markoviću, dok je novinaru i publicisti Milošu Jevtiću uručena novoustanovljena nagrada „Beli“.

Dušan Mihajlović je bio ministar policije u Vladi Zorana Đinđića i Zorana Živkovića i bio je potpredsednik Vlade Republike Srbije od 2001. do 2004. godine. Završio je prava u Beogradu, politikom se bavio od početka devedesetih, a 2004. se povukao i sa mesta predsednika svoje stranke.

Penzioner u predsedničkoj vili

Na spisku političara u penziji je i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Penzionisan je zvanično u julu 2017, nekoliko meseci nakon što je izabran za predsednika Nacionalnog Saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. Na osnovu toga mu je produžen i boravak u vili na Dedinju. Međutim, Nikolić ne samo da besplatno koristi nekad predsedničku rezidenciju, već mu država plaća i troškove održavanja tog luksuznog objekta. Sa druge strane, Nikolić nema obavezu da podnosi izveštaje o imovini Agenciji za sprečavanje korupcije, koja ga ne tretira kao javnog funkcionera.

Foto:Vesna Lalić; google maps

U ovoj vili Nikolić živi više od 10 godina – prvih pet kao šef države, a sada kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom. To mu je omogućeno tako što je izmenjena Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom je objekat u Užičkoj 23 određen za boravak predsednika Saveta.

Sve ove godine iz budžeta plaćaju se i troškovi održavanja te vile u Užičkoj. Kako je Insajderu 2018. rečeno u Vladi, prosečni mesečni troškovi za održavanje tada su iznosili približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

“U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su u Vladi.

Iako Nikolić uživa ozbiljne privilegije, u državi Srbiji ne tretira se kao državni funkcioner, a to znači i da nema obavezu da prijavljuje imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije. Šta sve bivši predsednik poseduje i ima li prihode iz budžeta, više ne može da se vidi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Otac u 67. godini, sklekovi i trbušnjaci

Nedavno je pažnju javnosti izazvao i bivši poslanik i u jednom periodu predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković i to prošle godine kada je u 67. godini dobio ćerku sa 36 godina mlađom suprugom. Nedavno se na društvenim mrežama pohvalio i kako vežba u 68. godini.

Predrag Marković Foto:facebook/Predrag Marković

„Prevaspitavanje roditelja, lekcija 40. Nije lako u današnje vreme odgajati roditelje. Posebno ako su malo stariji. Evo, moj tata. (Mada je predrasuda da je on najstariji u našoj porodici, – pa samo je od moje prabake, dame u najboljim godinama, mlađi skoro tri godine!) Eto, njemu su pre dve nedelje prvo čike i tete morale da srede arteriju na hirurgiji, a za to vreme druge čike da naprave vežbaonicu ispred kuće, pa mama da kupi nove trenerke, vijaču i tegove. Ma, posla preko glave. A sad još i ja moram, kad god ga izvedem, da radim najkomplikovaniji deo: da meditiram u kolicima i ćutim“, napisao je Marković na Fejsbuku priču iz ugla njegove ćerke.

Na fotografijama koje je objavio, Marković preskače vijaču i radi vežbe za stomačne mišiće u jednoj od teretana na otvorenom na Košutnjaku.

Podsetimo, političar i član Krunskog saveta ćerku sa 36 godina mlađom suprugom dobio je u avgustu prošle godine.

Inače, Marković je jedan od osnivača ekspertske mreže G17 plus. Kada je 2002. godine G17 plus prerasla u stranku postao je potpredsednik stranke i na tom mestu bio je do 2006. godine.

Nakon toga imenovan je za počasnog predsednika stranke. Bio je predsednik Skupštine Srbije od marta 2004. do februara 2007. godine. Po odlasku sa mesta predsednika parlamenta povukao se iz političkog života, navodi Istinomer.

U politiku se vratio 2010. godine kao jedan od osnivača Unije regiona Srbije i tvorac Programa URS-a. Početkom marta 2011. godine izabran je za ministra kulture, informisanja i informacionog društva.

Član je PEN centra Srbije. Vlasnik je izdavačke kuće „Stubovi kulture“.

Mićun, Kosovo i Rusija

Povučeno od javnosti živi i penzioner iz redova Demokratske stranke – Dragoljub Mićunović.

Baš poput Koštunice i on se polse nekoliko godina tišine, prvi put javno oglasio povodom Kosova i sankcija Rusiji.

On je ocenio da se u slučaju rata koji se sada vodi u Ukrajini, uloga Rusije bitno menja ako nema kosovskog problema.

Dragoljub Micunovic
Dragoljub Mićunović Foto:N1

“Jer, Rusija kao članica Saveta bezbednosti sa pravom veta može da sprečava samostalnost Kosova. Njegov ulazak u UN“, kazao je Mićunović za Politiku.

Podsetio je i da, s druge strane, Rusija može da se poziva na rezolucije koje su donete prilikom trenutnog rešavanja statusa Kosova.

“To je ta Rezolucija 1244, taj protektorat koji se sada želi pretvoriti u nešto realno i time je završena stvar“, kazao je Mićunović.

Mićunović je rekao da je za SAD, posle „šetnje“ po Bliskom istoku pitanje Kosova došlo na red, te da im, kako je dodao to „sada odgovara zbog rata u Ukrajini“.

BONUS VIDEO: Vučić napao Vojislava Koštunicu: Što si organizovao skup „Kosovo za patike“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar