Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon objavljivanja vesti da je Evropska komisija u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji preporučila otvaranje dva pristupna klastera, oglasio se i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je rekao da predstojeće mesece država mora posvetiti otvaranju političkog okruženja za slobodne, konkurentne i poštene izbore. To znači, s jedne strane, da je implementacija sporazuma o međupartijskom dijalogu ključna, a s druge strane da se sve političke snage takmiče na izborima, ističe Bilčik.

Komentar Bilčika prenosimo u celosti.

Pozdravljam današnju važnu debatu sa komesarom Varheljijem i predstavljanje državnih izveštaja. Izveštaji odražavaju najvažnije poruka koju prenosimo našim partnerima na Zapadnom Balkanu: fokus na procesu reformi. Maraton ka članstvu u EU je propraćen reformama, ali tempo trčanja – kao i na svakom maratonu – mora biti stalan i predvidljiv.

Vreme je i da se pažljivo pogleda uloga EU u pružanju podrške procesu proširenja: moramo biti hrabri u svojoj viziji regiona i moramo biti angažovani na terenu. Mi širom EU moramo pokazati istinsko interesovanje za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Iako iznova i iznova objavljujemo svoje ciljeve proširenja, imperativ je da demonstriramo reči putem dela, na primer aktivnim uključivanjem naših partnera u Konferenciju o budućnosti Evrope. Naša evropska posvećenost je tim važnija što smo svedoci zapaljive retorike u brojnim zemljama zapadnog Balkana.

Srbija ulazi u godinu super izbora, stoga će za zemlju biti veoma važno da predstojeće mesece posvećeti otvaranju političkog okruženja za slobodne, konkurentne i poštene izbore. To znači, s jedne strane, da je implementacija sporazuma o međupartijskom dijalogu ključna, a s druge strane da se sve političke snage takmiče na izborima.

Takođe, nedavne tenzije između Beograda i Prištine ukazuju na krhkost statusa kvo. Iako pozdravljam napore obe strane da smanje tenzije, situacija na terenu pokazuje da nam je potrebno ozbiljno i kontinuirano angažovanje Beograda, a posebno Priština ka radu na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu.

Crna Gora je dugo godina bila predvodnik u procesu pridruživanja, ali je tokom protekle godine mirovala. Moramo videti jasnu proevropsku akciju političara u Crnoj Gori, a ne samo deklarativne reči o Evropi. Kako bi ostvarila vodeću poziciju zemlje u regatnoj trci, Crnoj Gori su potrebna predvidljiva i stabilna politička klima i institucije, koji takođe pogoduju procesu reformi. Ključni zakoni u oblasti pravosuđa i izborne reforme moraju biti usvojeni u duhu konsenzusa i u skladu sa najboljom evropskom praksom. Inače, želje ogromne, proevropske većine građana Crne Gore će ostati bez odgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar