Varheji: Sve trgovinske prepreke treba da budu ukinute

Politika 01. apr. 202019:30
Podeli:
Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/MO

Komesar Evropske unije (EU) za susedstvo i proširenje Oliver Varheji pozdravio je odluku o ukidanju takse koju je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH i ocenio da je u pitanju ispunjenje jednog od uslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„Pozdravljam odluku zvaničnika kosovske vlade o ukidanju takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine – ključne za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije“, napisao je Varheji u poruci na Tviteru.

Prema njegovim rečima, sve trgovinske prepreke treba da budu ukinute, jer je regionalna saradnja ključna i neophodna za borbu protiv korona virusa, prenosi Kosovo onlajn.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je sinoć da će danas taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom. On je precizirao da se mera reciprociteta odnosi samo na Srbiju, a da se prema robi iz BiH taksa ukida bezuslovno.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je danas da su SAD bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere, jer ta politika šteti građanima i guši ekonomiju na KiM.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram