Tibor Varadi
Tibor Varadi Foto:N1

Nova revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije za navodni genocid nije realna i to nije put koji vodi ka pravdi i pomirenju, smatra bivši član tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi.

Varadi, koji je profesor međunarodnog prava, ističe da bi za reviziju trebalo pronaći neku novu relevantnu činjenicu i to onu koja ranije nije bila poznata.

„Veoma je malo verovatno da će se iz haške odluke pojaviti takva činjenica. Drugi razlog koji je mnogo čvršći jeste da se revizija može pokrenuti najkasnije 10 godina nakon donošenja odluke, a donesena je u februaru 2007. Kako god da računamo, od tada je prošlo više od 10 godina“, rekao je Varadi za banjalučki Glas Srpske.

Prema njegovim rečima, treći razlog je stvar Ustava BiH jer se revizija smatra kao novi spor, a ne kao nastavak starog, tako da je potrebna odluka BiH.

„Pitanje je da li to može bez svih članova Predsedništva BiH“, istakao je Varadi.

On je ponovio da bi trebalo naći novu relevantnu činjenicu, dodajući da je tužena strana bila Savezna Republika Jugoslavija, pa Srbija i Crna Gora, na kraju Srbija, i da bi tu trebalo doći do neke činjenice koja se tiče Srbije i njenog učešća u tim dešavanjima.

„Jednostavno, očigledno je prošlo vreme“, ukazuje Varadi i ističe da, s druge strane, s poštovanjem treba misliti na žrtve.

Zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije iz 2007. godine je u februaru 2017. godine podneo Sakib Softić, predstavljajući se kao agent BiH, bez podrške svih članova Predsedništva BiH, već samo lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je tada bio bošnjački član.

Zahtev je odbijen jer odluku o tome nisu donela nadležna tela u BiH.

Mogućnost podnošenja novog zahteva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije najavio je ranije ove sedmice lider SDA Bakir Izebegović, koji tu mogućnost vidi u konačnoj presudi koja će biti izrečena ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar