Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Izbori u Velikom Trnovcu, gde se juče glasalo peti put, prošli su bez incidenata. Međutim, kako saznajemo, nije isključeno da će i ovog puta biti zahteva za ponavljanje glasanja. Ono što je ovo glasanje razlikovalo od prethodnih je neuobičajeno veliki broj birača koji je glasao van biračkog mesta.

Svi izveštaji, ali i zapisnik sa biračkom mesta broj šest u Bujanovcu (Veliki Trnovac), gde je pravo glasa imalo 1.089 birača, pokazuju da je glasanje proteklo bez većih nepravilnosti. Članovi biračkog odbora nisu ostavili primedbe u zapisnik, ali i dalje ima vremena da predstavnik izborne liste ili eventualno oštećeni birač podnese zahtev za ponavljanje glasanja Opštinskoj izbornoj komisiji, odnosno prigovor. Rok je 72 sata od objavljivanja zapisnika o glasanju.

Prema saznanjima, jedna lista razmatra takvu mogućnost.

Ono što je neuobičajeno za ove izbore je veliki broj birača koji je glasao van biračkog mesta. Kako piše u zapisniku, na ovim petim po redu izborima u Velikom Trnovcu takvih glasača bilo je čak 86. Primera radi, 3. aprila troje glasača je glasalo van biračkog mesta, dok ih je 28. aprila bilo 26.

Na sajtu Republičke izborne komisije se navodi da zakon dozvoljava mogućnost glasanja kod kuće, ali isključivo nemoćnim i sprečenim licima.

„Pod nemoćnim i sprečenim licima smatraju se: lica koja iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto, osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica. Sprečenim licem se ne smatra lice koje ne može da dođe da glasa na biračkom mestu usled npr. obaveza na poslu“, piše na sajtu RIK-a.

Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije Crta, navodi za Nova.rs da je za izbore u Velikom Trnovcu glasalo više ljudi van biračkog mesta nego u prethodnim slučajevima, ali da svi glasovi koji su doneti su bili validni.

„Poštovana je procedura, makar u segmentu u kojem smo mi bili u mogućnosti da pratimo. Birački odbor koji je pravio timove za rad je bio mešovitog sastava, sastavljen od različitih političkih stranaka. U tom smislu je taj proces međusobne kontrole stranaka imao neku dozu intregriteta. Svakako je to veći procenat nego što je bio. Za galsanje van biračkog mesta bilo je čak prijavljeno preko 100 i nešto glasača, ali toliko su uspeli da obiđu i sprovedu proces“, kaže Nedeljkov.

Prema podacima koje je objavila CRTA, glasalo je ukupno 725 od 1.089 birača sa pravom glasa, odnosno 66,6 odsto.

Kontrolori biračkog mesta rekli su za N1 da je koalicija Albanaca doline dobila 698 glasova, što znači da je lista Šaipa Kamberija prošla, a albanska manjina dobila predstavnika u parlamentu.

BONUS VIDEO Veliki Trnovac – čudo neviđeno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare