Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneće danas Skupštini Srbije izveštaj o pregovorima sa Kosovom. To će biti drugi put da pred parlamentom govori o Kosovu. On je rekao da pred Srbijom nije lak zadatak, odnosno da "nije vreme za svečarsko raspoloženje i prevelika očekivanja", te je vreme sa suočavanjem s realnošću koja nas okružuje. Vučić je istakao da Srbija mora da dođe do kompromisnog rešenja, iako, kako kaže, ne zna kako bi ono trebalo da izgleda.

Vučić poslanicima: Nisam se pomerio 4 sata, a vi?

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ponovo nas je upoznao sa svojim „nadljudskim osobinama“ u Skupštini Srbije. Kako je objasnio četiri sata nepomično sedi, za razliku od većine poslanika koji su, kako kaže, izlazili van sale.

“Ja sam ovde četiri sata i nisam se pomerio. Budite fer pa recite koliko ja od vas ovde koji ste sve vreme sedeli i da niste ustali. A ja sam pre toga pet sati već radio i došao sa sastanka sa Luiđi Di Majom (ministar spoljnih poslova Italije)”. Video sam da su se neki od mojih savetnika, koji su sedeli u gornjem delu, kako je došlo vreme ručka, izgubili. Sad me pitaju kako da mi donesu da jedem. Šta da jedem, pasulji i grašak pred vama ovde? To je ono što sebi zameram, da budem iskren. To je kad naviknete nekoga da mu vi sve obezbedite i da on ne mora mnogo da se trudi”, rekao je on.

Diskusija s poslanicima

Poslanik Muamer Zukorlić rekao je da smo u Skupštini danas čuli šta se neće, ali na kraju će se morati odlučiti šta se hoće.

„Moraće predsednik, ma kakvu mu mi odavde dali podršku, da odluči. Kako god se postavili, on i njegov tim će u trenutku kad se pregovori budu odvijali morati da povlače poteze kao na velikim utakmicama. Na Skupštini je da se treba dati podrška pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom da traži najbolje rešenje. Drago mi je da okviri nisu kruti, nisku isključivi… Ako idete sa isključivim zahtevima na pregovore, onda nema pregovora“, rekao je Zukorlić i dodao da Srbija treba da traži održivo rešenje.

Na današnjoj vanrednoj sednici, posvećenoj pregovorima Beograda i Prištine, došlo je do rasprave između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i šefa poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA”, Šaipa Kamberija. Kamberi je rekao da Srbija „mora da razgovara sa ljudima čiju je decu ubijala“, te da veruje da Vučiću neće biti lako da neke od njih pogleda u oči. S druge strane, šef srpske države je kazao da stvara predstava kako “Albanci nikad nikoga nisu ubili”, te da ispada da su samo Srbi zločinci.

“Kao pripadnik albanske nacionalne manjine, verujem da će normalizacija odnosa Kosova i Srbije uticati na normalizaciju statusa Albanaca koji žive u Srbiji. Smatram da dijalog u Briselu ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije”, rekao je Kamberi, da bi zatim dodao da sumnja da će EU da uveze zamrznuti konflikt.

“Shvatam potrebu Srbije da se u procesu pregovora zalaže za svoje interese, ali verujem da je ovo trenutak da javnost zna da Srbija mora da razgovara o Kosovu sa ljudima čiju je decu ubijala. Vi ćete gospodine predsedniče možda uskoro morati da razgovarate, s druge strane stola u pregovorima, sa Sarandom Bugujevci. U pitanju je žena čiju su porodicu ubili srpski škorpioni. Verujem da ljudskost u vama neće dozvoliti da je mirno gledate u oči”, rekao je, između ostalog, Kamberi.

S druge strane, Vučić je istakao kako nikada nije čuo od predstavnika albanskog naroda da je njihova strana činila zločine.

“Ispada da su Srbi zločinci, a vi anđeli nebeski. Rekli ste da će na pregovore sa mnom doći Saranda Bogujevci. Podsetiću vas da je ona 2013. godine bila u Beogradu i govorila o teškom zločinu koji je počinjen nad njenom porodicom”, naveo je Vučić, a zatim postavio pitanje Kamberiju:

“Zašto vi ne pričati o zločinu nad porodicom Šutaković, gde je troje dece ubijeno, zajedno sa svojim ocem i majkom i pokopani tako da nikad ne budu pronađeni. Oni ne mogu da dođu u Prištinu i da govore kako su težak zločin preživeli, jer su pobijeni, ali vi se njih niste setili. Razlika je između nas što se ja setim i Sarande Bogojevci i porodice Šutaković”, naveo je Vučić, dodavši da ne može da razume “one koji mu drže pridike, a sakrili bi svaki zločin koji je počinio Albanac”.

Palma optužio Đilasa i Jeremića za politički terorizam

Prvi čovek Jagodine i poslanik u Skupštini Srbije, Dragan Marković Palma, obratio se danas predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji, ali je umesto pregovorima Beograda i Prištine, veću pažnju posvetio targetiranju opozicije. On je naveo da su najviše zla Srbiji učinili predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, označivši ih kao “političke teroriste”.

“Mi imamo još jedan terorizam, pored ovog na Kosovu, to je politički terorizam od strane nekih političkih partija u Srbiji. U pitanju su dva čoveka koji su najpoznatiji u svetu po zlu koje su naneli Srbiji – Dragan Đilas i Vuk Jeremić. Oni podržavaju one koji su doneli odluku da je bio genocid u Srebrenici i stalno rade nešto protiv Srbije“, rekao je, između ostalog, Marković.

Surlić: Očekivano izlaganje Vučića o Kosovu u Skupštini

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je bilo očekivano da Vučić u Skupštini Srbije krene izlaganje sa taksativnim nabrajanjem šta je sve iz budžeta odvojeno za državna ulaganja, jer je i ranije izveštaje počinjao sa tim koliko država brine o Srbima na Kosovu.

„I u ovom slučaju pretpostavljalo se da će jedina opipljiva tema, budući da stvarnog dijaloga nema, biti to koliko se budžetskih para daje srpskoj zajednici na Kosovu i kako se oni podstiču dodatnim sredstvima da oni ostanu da i dalje žive tamo. Međutim, odlazak Srba sa Kosova je nezaustavljiv proces koji se nastavlja bez obzira i na povećanje socijalnih davanja. Mislim da oni već predugo žive u nedefinisanom statusu“, naveo je on.

Ocenio je da se radi o pretežno ruralnom stanovništvu, izuzev Severne Mitrovice, i da bez obzira na državna ulaganja, mlada generacija vidi svoju perspektivu u Srbiji.

„Stoga mi imamo da u poslednjih 10 godina od 120.000 imamo 80.000 onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, a da i dalje žive na Kosovu“, ističe Surlić.

Kao jedini uspeh u dosadašnjem delu dijalogu, on smatra „dve, tri tačke iz ranijeg perioda pregovora, između Vučića i Hotija“.
Blokada već kod prve teme

„Tu imamo teme kao što je pitanje nestalih, ekonomska pitanja i mnoge teme koje nisu otvorene. Međutim, već je došlo do blokade kod pitanja nestalih, gde je srpska strana rekla da je bila potpuno otvorena što se tiče bilo koje lokacije koju Priština kaže, a da zapravo albanska strana koči taj proces u otkrivanju lokacija i njihovoj proveri. To je tema koja bi trebalo da se zaokruži i mislim da na njoj treba insistirati. Pokazalo se po stavovima građana i na Kososvu i u Srbiji da je to vrlo bitna tema u opredeljivanju za konačan dogovor“, ističe Surlić.

Višeminutni aplauz Vučiću nakon govora

Na kraju govora Vučića su poslanici vladajuće većine, kao i na početku, pozdravili stojećim ovacijama. Slede pitanja poslanika.

Rekao sam Kurtiju da ne zauzimaju „Valač“

Vučić kaže da je tri puta sam zamolio premijera Kosova da Albanci fizički ne zauzimaju trafostanicu Valač.

”Rekao sam Kurtiju da ne pokušavaju fizički da zauzimaju Valač. Tri puta sam mu rekao: ‘Nemoj, molim te, da fizički preuzimaš Valač’. Možete da ga zauzmete na 24 ili 48 sati i to je to”, rekao je on.

„Protiv sam rata, ne bih da vraćam decu u kovčegu“

Vučić je naveo da je zabrinjavajuće to što, kako kaže, Zapad naoružava Prištinu, iako Albanci na to nemaju pravo.

„Što priliči Jupiteru, ne priliči volu. Oni su Jupiteri, a mi smo volovi“, kazao je on i dodao da je protiv rata.

„Kad država bude pozvala, moja deca će biti spremna. Ali ne bih voleo da mi neko vraća Vukana i Danila u kovčegu, a isto tako ne bih voleo drugu decu da vraćam“, istakao je Vučić.

„Ne smeta mi to što neki od boraca sa Košara imaju dosijee“

Predsednik Srbije rekao da želi da borci sa Košara budu uz njega na vojnoj vežbi na Pešteru

„Ja uvek kažem da bi trebalo na Pešter da dovedu borce sa Košara, prošlo je 48 sati, a oni su mi rekli da to ne može da se uradi, jer mnogi imaju dosijea, jer su činili neke prekršaje, pa kao nisu mogli da budu u prisustvu predsednika. Ja sam ih pozvao sve na razgovor, rekli su da je tačno sve što sam dobio. Onda sam ovog što mi je doneo dosijea pitao da li je on bio na Košarama Kad je trebalo da branimo zemlju, mi smo njih slali, jer smo mislili da smo mnogo pametni ako ostanemo ovde u Beogradu. Kad sam postavio to pitanje, oni su rekli da tako nisu razmišljali“, rekao je Vučić.

O tužbi za genocid protiv Srbije

Vučić je rekao da je razgovarao sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem o ideji da prištinske institucije podnesu tužbu za genocid protiv Srbije.

„Rekao sam im da ne prete, već da podnesu tu tužbu i da vidimo šta će da urade sa njom. Tražili su od Albanije da predaju tu tužbu, a oni su ih odbili. Ne znam o čemu bismo razgovarali u slučaju da podnesu tu tužbu, šta očekuju od Srbije? Da im platimo odštetu što su pokušali uz pomoć zapadnih sila da otcepe deo naše teritorije“, naveo je šef srpske države.

„Ne znam šta je kompromisno rešenje“

On je rekao da neće da prizna Kosovo, ali da moraju da se rešavaju kompromisne stvari.

„Moramo da razumemo težinu naše pozicije. Nijedan Albanac neće da čuje za širu autonomiju. Mali smo mi da možemo da određujemo Francuskoj, Americi i Nemačkoj, ali smo dovoljno veliki da možemo zaštitimo sebe od poniženja. Kompromisno rešenje je jedino moguće. Ako me pitate šta je kompromis – ne znam. Ako ne dođemo do kompromisa, ostavićemo ovaj problem generacijama koje dolaze“, rekao je on.

Vučić je rekao da je dijalog o Kosovu transparentan, te da vlast ništa ne krije.

„Ne krijemo ništa o dijalogu, Albanci neće da ispune dogovoreno“

“Ljudi mogu da pročitaju svaki akt i svaki dokument koji je potpisala država Srbija. Postoje besmislene teorije zavere o Briselskom sporazumu. Dijalog je jedini mogući okvir za rešavanje svih pitanja s Prištinom. Mi smo ispunili gotovo sve iz osnovnog sporazuma, a ono što je osnova sporazuma, Albanci nisu spremni da prihvate. Oni to danas nedvosmisleno govore. Na poslednjem sastanku, u prisustvu predstavnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, Albanci su rekli da njih ne interesuje ono što su prethodne vlade iz Prištini potpisale, jer su one za njih nelegitimne”, rekao je Vučić, dodajući da je na pregovorima jedina tema koju su zagovarali predstavnici albanskog naroda bila – kad će Srbija da prizna Kosovo.

“Zbog toga što sam bio miran i nisam reagovao na to pitanje, gospodin Kurti se okrenuo ka meni i pitao pet puta kad ćemo da priznamo Kosovo. Ja sam mu rekao zaista mirno: ‘Pa, nikada’”, opisao je Vučić razgovor sa premijerom Kosova, nakon čega su ga poslanici vladajuće većine prekinuli aplauzom. 

Vučić: Nije nam potreban zamrznut konflikt

Predsednik države rekao je da Srbiji nije potreban, kako kaže, zamrznut konflikt.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Pregovori moraju da postoje kako bismo u budućnosti došli do kompromisnog rešenja. Ako ne dođemo do kompromisa, onda neko može da odmrzne taj konflikt. Tad neće biti pitanje ko je jači i ko ima više oružja, već ko ima pravo da vraća decu u mrtvačkim sanducima“, rekao je on.

On je naglasio da se problem ne rešava odlaganjem i da je potreban strateški pogled u budućnost.

„Srbi nema više od 95.000, a Albanaca nema više od 1.350.000 na Kosovu. Odnos Srba prema Albancima je 1:15“, rekao je Vučić, dodajući da je Srbija prosečno davala oko 500 miliona evra za Kosovo na godišnjem nivou.

„Završićemo 2020. i 2021. godinu sa čak 800 miliona evra datih za narod južne srpske pokrajine“, rekao je on.

Pratite uživo obraćanje Vučića u Skupštini Srbije

Osuđeni silovatelj Simo Spasić ponovo u Skupštini: Došao da sluša Vučića

U svojstvu predsednika Udruženja kidnapovanih i ubijenih s Kosova, današnjoj sednici Skupštine Srbije prisustvuje i osuđeni silovatelj, Simo Spasić.

Foto: Printscreen RTS

Podsetimo, ovo je drugi put u prethodnih sedam dana da u radu parlamenta učestvuje i Spasić.

Stigao Vučić – pozdravljen višeminutnim aplauzom

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je nešto pre 12 sati u Skupštinu Srbije gde će poslanicima predstaviti izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji.

Predsednika Srbije na ulazu u parlament dočekao je predsednik skupštine Ivica Dačić.

Vučića su na početku zasedanja aplauzom pozdravili poslanici vladajuće većine.

Predsednik Srbije rekao je da će o tome izveštaj podneti Skupštini Srbije 22. juna. Prethodno je na istu temu razgovarao i sa predstavnicima opozicije među kojima su pokret Dosta je bilo, Srpska radikalna stranka, Dveri, Pokret za obnovu kraljevine Srbije i Zavetnici.

O čemu je prošli put govorio Vučić u Skupštini

„Nakon sedam godina pregovora sa Prištinom mogu da vam kažem da nismo izgubili ništa od onoga što je već bilo izgubljeno i nismo trgovali ni sa čim što odavno neko nije prodao“, rekao je tada Vučić.

Aleksandar Vučić
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Zatim je dobar deo izlaganja “potrošio” na takse koje je Priština tada uvela na robu iz Srbije. Rekao je i da postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom, a to su normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.
„Pitanje je trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca jer oni to ne mogu više da podnesu“, rekao je tada Vučić.

Govorio je i o slučaju braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, koju su bili pripadnici nekadašnje Oslobodilačke Vojske Kosova. Uhapšeni su zbog nelegalnog boravka na teritoriji Srbije posle bombardovanja 1999. godine. Naknadno su i ubijeni. Vučić je te 2019. rekao da hapšenja nema, jer nema dokaza.

Rekao je i da je Briselski dijalog u interesu obe strane, da će svaki eventualni dogovor ići na referendum, te da je vreme da se napravi izbor između “slatke laži i gorke istine”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram