Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju hotela “Planinka” u Kuršumlijskoj banji.

Govoreći i o navodima albanskih zvaničnika da Srbi nikada neće dobiti ZSO, Vučić je rekao da je to očekivano.

„Čestitam im na tome što su konačno bili iskreni. Ja to govorim godinama. Sad da vidimo šta će raditi Amerikanci, Evropljani i svi ostali. Ako misle da se o nečemu ozbiljno razgovara – onda ZSO mora da se implementira“, naglasio je Vučić.

Pročitajte još....

Predsednik Srbije potom je ušao u raspravu zbog pitanja novinara N1. Novinar ga je podsetio da je došao u najslabije naseljen deo Srbije, pitavši ga da li je zadovoljan razvoj Toplice. Takođe, podsetio je Vučića da pruga u ovom delu Srbije prestala da radi.

„Najmanjeljudniji deo Srbije? Je l’ to neka N1 škola stilistike? Kažete, prestala je pruga da radi? Pruga će da radi, ali od marta sledeće godine kad bude obnovljena. Pošto oni koje podržavate nisu uradili ni metar rekonsturcije pruge“, odgovorio je Vučić.

Predsednik je „dodao da nikad nije zadovoljan“, ali da su prebacili veći deo vojnika u Kuršumliju, jer, kako kaže, to povećava potrošnju u gradu.

„Sve što smo mogli da napravimo, čini smo realtivno brzo, napravili smo. Uložili smo novac, kao što znate, uprkos protivljenju i uprkos tome što su mnogi govorili da je to autoput ‘Velike Albanije’, mi smo izdržali sve te pritiske i rešili da izgradimo u Toplici velelepni autoput. Da li je dobro? Nikada nisam zadovoljan“, rekao je Vučić.

Govoreći o izjavi ambasadora Kristofera Hila, Vučić je rekao da niko ne može da očekuje promenu američke političke politike u potpunosti.

„Nije on rekao da će Srbija da bude Severna Koreja. Malo je to izvučeno iz konteksta, da budem sasvim fer. Ali dobro, takvi smo mi. On je rekao – znate, kad govorite da vam nije dobro na Balkanu, čak ne govoreći o Srbiji, da je proveo vreme živeći u Severnoj Koreji i da ga ne pitaju kako je… Da li je to imalo skirvenu poruku, skriveni smisao, ne isključujem mogućnost, ali nije baš ovako kako smo mi to preneli. Ali dobro, šta je tu velika novost? To sam ja rekao ljudima u Srbiji. To su mi rekli. Ne baš tako, ali da dovoljno dobro razumemo šta je to što hoće.

Govoreći o sastanku sa Dačićem, Vučić je rekao da su sat i po vremena „proveli u pristojnom razgovoru“.

„Razgovarali smo o ciljevima, šta je naš posao da uradimo u narednom periodu kao država. Država je važnija od svih ličnih odnosa. Nije Dačić predlagao da me hapse, već Đilasov kum… A nije on kriv što mu je kum, to je čovek neki koji se lažno predstavlja…. Nek oni svoj posao. Znate, kad vam neko želi Gadafijevu sudbinu, vama i vašoj deci i porodici, šta onda posle toga očekujete od takvih ljudi? Što se tiče napada, da mi objašnjava Dačić što mene svi tuku, a njega ne napada niko… Šta sam ja, idiot, pa treba on da mi objašnjava ili treba da mu tražim objašnjenje? Kad god pomislite da sam glup, razmislite dvaput jesam li ili nisam… Nisu meni potrebna objašnjenja za to. Ja znam objašnjenje, kao i za mnoge druge stvari. Naše je da vodimo državu, da je vodimo na pristojan način, dokle god to može da ide i kako može da ide. Nema tu filozofije. Država mora da bude ispred naših ličnih, partikularnih, partijskih i političkih interesa. To je ono oko čega se jesmo  dogovorili za narednih 6 meseci, godinu dana i to je to“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da „ekstremisti organizovali kampanju protiv njega po celoj Srbiji“.

„Idu i ubueđuju ljude da sam dao dva miliona evra Hilari Klinton. Evo, mi smo izvukli sve što je Vlada Srbije i sve organizacije i institucije Srbije dale od 2014. godine, bilo kome u inostranstvu i nigde toga nema. Sa tim ćemo izaći u javnost – da ljudi mogu da vide. Samo da vidite o kakvim bednim lažovima je reč.

Komentarišući izjavu Žozepa Borelja da će ga pozvati u Brisel, zajedno sa Kurtijem, kako bi „izgurali plan“, Vučić je rekao da „mogu da guraju šta hoće“.

„Mogu da guraju šta hoće. Ali moraju da mi kažu šta je smisao toga. Nikad nisam izbegao razgovor, ali pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel da me nagovorite ZSO istovremeno sa ne znam čim, a posle ne znam čega, nemojte da me zovete. Zovete me u turizam, a nisam zainteresovan, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kad to isporuče, dolazim da razgovaramo o svemu drugom. Možete da me zovete u turizam, da Srbija ne bude kriva, doći ću, ali ne očekujte od mene da prihvatim promenu pristupa koja je već dogovorena“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare