Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koalicija Ujedinjena Srbija, okupljena oko SSP, DS i NS, na konferenciji za novinare predstavlja svoje kandidate za predsednika Srbije i gradonačelnika Zdravka Ponoša i Vladetu Jankovića, kao i nosioca liste Mariniku Tepić.

Marinika Tepić kaže da će Ujedinjena opozicija Srbije na izborima 3. aprila pobediti.

„Cilj nam je da obezbedimo najširu podršku Srbije i svi zajedno smo uvereni da Ujedinjena Srbija može da opravi Srbiju. Vučić je utemeljio vlast na sili, mržnji, prisili… Ova vlast ne poštuje nikog, individualne slobode… i svakodnevno sa dubokim prezirom iskazuje odnos prema demokratiji“, rekla je Tepić.

Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika Beograda, rekao je na konferenciji za novinare da bi voleo da jedna kamera bude iza njega kako bi se videlo da ovo nije slučaj Orlić.

„Što se tiče mog prihvatanja ponude da ponesem listu za Beograd, zahvalan sam. Poznato je da sam u odmaklim godinama i da sam napustio politiku. Osetio sam da nešto moram da uradim. Svako ko oseća da nešto nije u redu sa našim životom treba da u sebi nađe snage i da doprinese zajedničkom naporu. Pre izvesnog vrenmena u medijima su se pojavili dve vesti. Jedna je bila da kvadrat u Beogradu na vodi košta 10.000 evra, a druga da se kasirkama u Maksiju smanjuju plate. Kad  sam video te dve vesti zajedno, u mom srcu nešto je puklo. Rekao sam sebi da ustanem i uradim nešto što mogu. U slučaju da pobedim, sve će biti transparentno. Znaće se svaki detalj o ugovorima. Neki računi će morati da se polože, ali to ne znači progon bivše vlasti. Ko je kriv pred zakonom, odgovaraće po zakonu. Osvete biti neće“, naveo je on.

Janković je rekao da lično nije kvalifikovan da vodi mehanizam kao što je veliki moćan grad, ali da može da izabere mlade ljude koji su stručni.

Vladeta Janković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Računam na saradnju sa koalicijom „Moramo“. Mi ćemo jednog dana, ako savladamo ovo, zlo, upravljati ovim gradom“, rekao je Janković.

Zdravko Ponoš je naveo da se zahvaljuje pokretima i strankama da se dogovore oko zajedničkog izlaska na izbore.

„Želim da se zahvalim mojoj Narodnoj stranci, SSP, DS, PzP, PSG, sindikatu Sloga… Želim da se zahvalim i Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu, Lutovcu, Janku.. Bez vaše spremnosti da se ovo desi, ne bi se desilo. Njihovo jedinstvo bilo je uslov da prihvatim ovu kandidaturu. Zahvaljujem se i uglednim ličnostima koji su me podržali. Čast mi je da ovaj posao radim zajedno sa Marinikom Tepić, najhrabrijom osobom srpske politike, i Vladetom Jankovićem, koji i danas drži čas šta znači raditi za nacionalni interes. Ovu dužnost da budem kandidat prihvatam kao gest građanske odgovornosti i patriotske dužnosti. Po Ustavu, predsednik Srbije odražava državno jedinstvo. To je tako u svakoj državi, a čovek koji danas radi taj posao je razjedinio Srbiju. Srbija će posle aprilskih izbora biti uređena zemlja, svesna sebe i svoje prošlosti, ali koja gleda u budućnost“, rekao je Ponoš.

On je naveo da će to biti Srbija u kojoj se ne mrzimo, već u kojoj se poštujemo, čak i kad se ne slažemo.

Zdravko Ponoš Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„To je Srbija u kojoj se ne odlazi sa kartom iz jednog smera. To je Srbija u kojoj će sep oštovati zakon, u kojoj će se slobodno glasati u skladu sa svojim uverenjima… Poštujući Ustav, znam šta je država, poznajem svoj narod, svet. Niakd neću potpisati zakon, a da ne pitam struku. Poštovaću Ustav od preambule do zadnjeg člana“, naveo je on.

Na pitanje Nova.rs koji su im prvi koraci, Marinika Tepić je rekla da poručuje da ukoliko pobede na izborima da su se njih četvoro najviših funkcionera SSP obavezali zvanično sa overom da će izaći iz politike ukoliko u roku od šest meseci ne ispune prioritete iz njihovog Plana za dan posle.

Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„On je usmeren na povratak pravde u Srbiju, a to podrazumeva nekoliko zakona o specijalnom atikorupcijskom tužiocu, po ugledu na rumunsku tužiteljku koja je dokazala korupciju na najvišem nivou i procesuirala više od 1.000 funkcionera, sa uspostavljenom posebnom tužilačkom policijom. Tu je i zakon o poreklu imovine, ali pravi zakon, a ne ovaj SNS-ov, kao i lustracioni zakon koji bi sve one koji su se ogrešili o etiku doveo u situaciju da više nikad ne mogu da se kandiduju“, rekla je ona i dodala da je to i apel od 50 intelektualac tražio od takmaca u izbornoj trci.

„Mi smo to podržali i garantujemo da će tako biti ako pobedimo“, navela je Tepić i dodala da postoje planovi i za obrazovanje, poljoprivredu…

Janković je naveo da se potpuno zaboravljaju i ideološke razlike i lične netrpeljivosti kako bi obavili posao.

„Prva faza počinje sutra. Ona predizborna koja neće biti nimalo laka. Režimska propaganda je već krenula, a ona može da bude samo gora. Sa tim se moramo izboriti. Onog dana kada preuzmemo vlast prvo što bismo uradili je da sprečimo ono što nanosi štetu. Rio Tinto mora da se otera do kraja, mi u Beogradu moramo da zaustavimo Makiš, da preispitamo liniju metroa, da se Boegrad vrati u stari centar… Morali bismo da železničku stanicu vratimo u funkciju. Svemu tome mora da prethodi formiranje jedne finansijske komisije kako bi preispitali sve što su uradili“, rekao je on.

Vuk Jeremić i Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ponoš je naveo da je prvo što će da uradi da da mandat pobedničkoj listi za sastav vlade koju ovde danas predstavlja.

Upitan da li je ubeđen da može sam da sastavi tim u Beogradu ili se boji da će neki od njih biti nametnuti, Janković je rekao da njemu niko ništa nije nametao sem njegove sedmogodišnje unuke.

„Ona je jedina koja to može. Prema tome, takva mogućnost ne postoji. Sam ih birati neću. Oni koji su me doveli u ovu situaciju oni će mi pomoći. To je biti zajednički napor koji će iznedriti najkvalifikovaniju ekipu koja će preuzeti operativne poslove. Moje je da koordinišem“, rekao je on.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tepić je izjavila da se pričalo o antikampanji i propagandi, koja je dugo brutalna i koja nije prestajala.

„Mi i dalje očekujemo da tabloidi dobijaju direktive iz jednog centra. Očekujemo da na prorežimskim medijima i dalje imamo televizijska suđenja na kojima bi se oslobodili krivci i okrivili žrtve. Očekujemo još brutalniju kampanju. Upravo zbog toga moramo da zaustavimo kolonizaciju i privatizaciju naše zemlje samoproglašenog despota koji je zarobio našu zemlju. Naš cilj je da prođemo celu Srbiju, dođemo do svakog čoveka. Svaki čovek je beskrajno važan u ovoj kampanji. Apelujem na sve slobodne ljude da ostanu dosledi svojim ciljevima i vrednostima, ostanu hrabri i da zajedno sačuvamo izbornu volju. Dokazi postoje, pojaviće se novi dokazi, kako režim Vučića priprema izbornu krađu“, rekla je potpredsednica SSP da su lekari, profesori i ljudi autoriteta čuvali izborne kutije 2000. godine i da veruje da će tako biti i sada.

Janković je naveo da će se u kampanji baviti zdravstvom, ravnomernim razvojem grada…

„Vodićemo računa o svakom delu ovog grada, ne samo o krugu dvojke. Posvetićemo se svakom delu grada u onoj meri u kojoj smo za to kadri. Moramo početi od podvlačenja crte, što znači od finansijskog bilansa“, istakao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare