Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Bivši diplomata Vladeta Janković prihvatio je kandidaturu za prvog na listi opozicione "novembarske koalicije" u prestonici. On je praktično već u emisiji “Utisak nedelje” izneo nacrt svog plana za Beograd, u slučaju da bude izabran za gradonačelnika. Otkrio je koga bi pozvao u svoj tim, ali i šta bi radio sa starom zgradom Železničke stanice, gradnjom na Makišu, metroom i Beogradom na vodi.

Penzionisani diplomata očito je o vođenju Beograda ne samo intenzivno razmišljao, nego je možda, u razmišljanjima otišao i korak dalje. Jer, stavovi koje je izneo više liče na konkretan politički program nego na teoretska nagađanja.

A šta je to Janković u “Utisku nedelje” rekao?

Mnogo toga, uglavnom o urbanističkim problemima prestonice. Najpre, ponovio je jedan od sada već svojih najprepoznatljivijih stavova – iznesen, inače, najpre u intervjuu za „Novu“ – da se Glavna železnička stanica vrati svojoj nameni.

Ponovio je da bi bilo normalno da Beograd ima železničku stanicu u centru grada, kao brojne evropske metropole, i skrenuo pažnju na njenu reprezentativnost i arhitektonski značaj. U to ime, pomenuo je i stavove struke koji takav potez vide kao poželjan i moguć, čak i nakon „razvoja“ savskog amfiteatra u pravcu daljeg „osnaživanja“ „Beograda na vodi“.

Ograničiti visinu objekata

„Beograd na vodi“ mu je, čini se, bio polazna tačka i za ideju ograničavanja visine objekata u Beogradu, kakva je i ranije postojala, a takođe je apelovao na „obnavljanje vila“, onih reprezentativnih, kakvih Beogradu ne manjka, ali očigledno nisu na pravi način iskorišćene.

Vladeta Janković, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Vladeta Janković Foto: Nova S

Takođe je pomenuo i konkretno ime saradnika koji bi mu u tome pomogao: reč je o Dragoljubu Bakiću, renomiranom arhitekti i aktivisti, koji se godinama unazad bori protiv pogrešnih gradskih, urbanističkih odluka – od gradnje metroa na Makišu do izmene plana Ceraka.

„Ne“ gradnji na Makišu

Janković je jasno rekao i da je protiv gradnje na području Makiša, odnosno makar one gradnje koja bi mogla da ugorizi vodoizvorišta koja su osovina snabdevanja pijaćom vodom prestonice (o čemu je Nova.rs u više navrata pisala)

Nećemo rušiti Beograd na vodi, izmenićemo linije metroa

Gioranu Markoviću se možda nije svidelo, ali Janković je u sinoćnjem „Utisku“ bio protiv ideje o rušenju „Beograda na vodi“. I to je jasno rekao.

Istovremeno, spomenuo je i izmenu linija beogradskog metroa, oko koje štošta ima da kaže i struka. 

Vladeta Janković, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Vladeta Janković Foto: Newsmax Adria

Da ostane Savki most, da se izmesti spomenik Stefanu Nemanji

Janković je vrlo jasno rekao i da se ne sme dozvoliti izmeštanje Starog savskog mosta, suprotno planovima aktuelne garniture beogradske vlasti, koja planira njegovo uklanjanje.

Potencijalni kandidat za gradonačelnika takođe je rekao da se zalaže za izmeštanje spomenika Stefanu Nemanji, na lokalitet koji bi mu bio pogodniji, a koji ne bi bio Marinkova bara, kako je predložio reditelj Marković.

Takođe je skrenuo pažnju da je kod spomenika problematično i to što njegova cena nije bila transparetno određena (i zapravo je do danas ostala nepoznata). 

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Poziv Pavlu Petroviću

Janković je uputio i prelominarni „poziv“ ekonomisti i šefu Fiskalnog saveta Pavlu Petroviću da pomogne u rešavanju prestoničkih finansijskih nedoumica, ukratko, da „raspetlja“ dugovanja prema gradu i grada prema drugima.

Izrazio je sumnju da će Petrović prihvatiti poziv.

Šta je još rekao Janković?

O podršci vladike Grigorija: „Mnogo mi znači podrška Grigorija. On je bio deo studentske pobune ’91. godine. Nadam se da za njega neće biti posledica, ja se osecam počastvovanim.“

O Zdravku Ponošu: „Ima nešto u njemu staloženo, promišljeno. On je od onih ljudi koji zamisle, kažu, urade. Imspresivna biografija, znam da je bio na doškolovavanju u Engleskoj, mene su zvali da mi čestitaju. Mislim da bi izdržao duel sa Vučićem. Ponoš je bio tamo gde je bilo mesto vojnku, Vučić je uzimao stanove, a Vulin je kratkovid. Nisu bili tamo gde je grmelo“.

O špijuniranju ruske opozicije u Beogradu: Moralno gadno. Dali smo im gostoprimstvo, pa ih špijunirali. Istovremeno, vi ne izručujete Svetozara Marovića Crnoj Gori.

****

BONUS VIDEO: Vladeta Janković o moći kineskih investitora, opozicionim kolonama i odnosima Beograda i Vatikana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare