Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predstavnici opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" sutra će doći ispred RTS-a i rukovodstvu javnog servisa predati zahtev za ravnomernu učešće u emisijama informativnog programa, proporcionalno zastupljenosti u parlamentu, saznaje Nova.rs.

To je odlučeno na sastancima opozicije, koji su održani danas i prethodnih dana.

Oni će ispred zgrade RTS sutra u 11 sati održati i konferenciju za novinare.

Podsećamo, danas je deo opozicije bio u zgradi Predsedništva Srbije gde je predao zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

Kako je Nova.rs objavila, organizatori protesta ‘Srbija protiv nasilja’, u zahtevu traže raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine.

„Srbija se nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi. Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtevi građana koji protestuju mesecima su ignorisani. Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rešavati probleme umesto što ih ignorišu“, piše u dokumentu.

U njemu se navodi da predlažu da se ta kriza razreši institucionalnim putem – uz pomoć slobodnih i poštenih izbora.

„To, između ostalog, podrazumeva potpunu primenu svih preporuka OEBS-a o izbornim uslovima sa kojima su se nadležni državni organi, institucije i tela odavno upoznali, ali ih nisu primenili. Više puta ste u javnosti ponovili da ste spremni za raspisivanje izbora onog trenutka kada iz opozicije dobijete takav zahtev. Takav zahtev ste već više puta javno dobili od gotovo svih poslaničkih grupa opozicije u parlamentu. Ovim putem, mi Vam formalno upućujemo taj zahtev i očekujemo da odgovor dobijemo što pre i da nas, nakon konsultacija sa nadležnima, obavestite o tome kada bi ovi izbori trebalo da budu održani“, piše u zahtevu.

BONUS VIDEO Opozicija predaje zahtev za izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar