Zoran Lutovac, Radomir Lazović i Marinika Tepić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predstavnici opozicije na konferenciji za novinare predstavili su detalje novog protesta "Srbija protiv nasilja".

Građani će se u Beogradu ponovo okupiti ispred Skupštine Srbije u 18 sati, a protest u Nišu će biti održan u petak.

Pavle Grbović je rekao da je prethodni protest doneo promenu i da su se prvi put obratili narodni poslanici.

„Politička situacija je takva da politički akteri moraju da preuzmu mnogo važniju ulogu i zato smo Vučiću uputili zahtev za raspisivanje i održavanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. Mi ćemo nastaviti sa svojim aktivnostima. Imaćemo dva protesta. Prvi će biti održan u petak na Trgu u Nišu gde će se građanima obratiti predstavnici organizacija koje su potpisale ‘Dogovor za pobedu'“, naveo je Grbović.

On je dodao da će se na protestu u Beogradu građanima obratiti Nebojša Zelenović i Radomir Lazović.

„Nakon protesta uputićemo se standardnom medijskom rutom prema RTS, kako bismo ih podsetili na zahteve i obavezu za koju ih plaćaju građani da izveštavaju objektivno, pravovremeno, da dopuste pristup medijima i političkim oponentima vlasti i istaknutim pojedincima…“, izjavio je Grbović, a posle RTS demonstranti će ići do zgrade Predsedništva Srbije.

„Razlog je što ćemo se ove subote uputiti do zgrade na Andrićevom vencu je taj što je Aleksandar Vučić više puta javno rekao da će po povratku iz Njujorka odgovoriti opoziciji na zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i da će to učiniti do kraja meseca“, naveo je on.

Među zahtevima protesta koji su istaknuti , nakon dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta, čiji su tehnički organizatori stranke iz dela proevropske opozicije, traže i smenu svih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi uz obrazloženje da „promovišu nasilje“, kao i smenu rukovodstva Radio televizije Srbije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar