Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnici opozicije i brojni građani okupili su se ispred zgrade RIK-a gde je počeo novi protest zbog izborne krađe. Okupljeni su nakon toga krenuli u šetnju do Crkve Svetog Marka, gde će zapaliti sveće u znak sećanja na ubijenog političara sa Kosova Olivera Ivanovića. Ekipa Nova.rs će vas izveštavati iz minuta u minut o najnovijim dešavanjima.

Na skupu ispred Republičke izborne komisije okupljenima se obratila Marinika Tepić, poslanica u prethodnom sazivu Skupštine i nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na prethodnim izborima. Ona se zahvalila građanima na podršci kojoj su joj pružili tokom štrajka glađu, navodeći da je ispunila svoj cilj.

Marinika Tepić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Danas cela Evropa i planeta zna da smo uhvatili lopova u krađi. Ovog ovde prekoputa, koji viri kroz zavesu. Taj hrabriša koji viri kroz zavesu i ne sme da se suoči sa građanima svoje zemlje“, rekla je Tepić, aludirajući na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Novi protest opozicije počeo je u 18 sati na godišnjicu ubistva srpskog političara sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je za Novu da su izbori u Beogradu brutalno pokradeni, te da očekuje da će doći do ponavljanja izbora u glavnom gradu.

„Večeras će se građanima posle štrajka glađu prvi put obratiti Marinika Tepić, koja se dobro oseća. Nastavljamo borbu za očuvanje izborne volje građana, pre svega za očuvanje glasova koji su brutalno pokradeni u Beogradu. Ovo je samo prvi skup, očekujem da ćemo imati još veće skupove, a uskoro ćemo se obratiti Ustavnom sudu od koga ćemo tražiti ponavljanje izbora. Građani su odlučili da se vlast u Beogradu promeni. Sigurni smo da će doći do ponavljanja izbora u Beogradu. Pitanje je u kojoj meri postoji podrška inostranih partnera, ali to ne znači da mi treba da prećutimo na prekrajanje izborne volje i na parlamentarnim izborima“, rekao je Grbović za Novu.

Pavle Grbović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

On je poručio da će biti nastavljena borba da se otkriju nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića.

„Ako se i formira Anketni odbor potrebna je i politička volja vlasti da se dođe do istine“, naveo je Grbović.

Građani su se okupili ispred zgrade RIK-a, nakon ćega če se ići u šetnju do Crkve Svetog Marka. Iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ pozvali su ranije građane da u što većem broju dođu na protest i nastave borbu protiv izborne krađe.

„Šetnja će biti komemorativnog karaktera i održaće se u znak sećanja na ubijenog Olivera Ivanovića. Iako postoji i kamion i ozvučenje, šetnja će biti komemorativna“, rekla je reporterka Nove.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prvi put nakon velikog skupa „Proglasa“ 30. decembra održava se protest opozicije. Posle okupljanja ispred RIK-a ići će se do Crkve Svetog Marka.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas najavio je ranije da će se okupljenima obratiti potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Tepić, na decembarskim izborima nosilac liste „Srbija protiv nasilja“, štrajkovala je glađu od 18 do 30. decembru,u sedištu RIK, tokom protesta te koalicije i građana.

Aleksandar Jovanović Ćuta ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“ u izjavi za Novu  pozvao je građane dođu na protest ispred zgrade RIK-a.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pozivam ih da u što većem broju dođu ispred RIK-a koji je riknuo i ne postoji. Naše je da se borimo i gde god da se neko pojavi da pljačka i otima, da li su glasovi ili reke, mi treba da im stanemo na put. Nas je milion u glasovima, to je 65 narodnih poslanika. Ostajemo zajedno i pozivam sve profesore, poljoprivrednike, medicinske sestre da se hvataju u ovo kolo i da se borimo svi zajedno. Jednog zauvek mora da se prekine sa pljačkom“, rekao je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare