Novi protest opozicije održaće se u utorak, 16. januara u 18 sati na godišnjicu ubistva srpskog političara sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića. Planirano je okupljanje ispred zgrade RIK-a, nakon ćega če se ići u šetnju do Crkve Svetog Marka. Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" pozivaju građane da u što većem broju dođu na protest i nastave borbu protiv izborne krađe.

Prvi put nakon velikog skupa „Proglasa“ 30. decembra održaće se protest opozicije. Najavljeno je simbolično okupljanje ispred zgrade Republičke izborne komisije, odakle će se ići u šetnju do Crkve Svetog Marka.

U pitanju je još jedan protest protiv izbornih nepravilnosti, odnosno krađe zbog čega opozicija od 18. decembra zahteva ponavljanje izbora.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ujedno, na taj dan će građani i predstavnici opozicije zapaliti sveće u znak sećanja na ubijenog Olivera Ivanović koji je 16. januara 2018. godine stradao u centru Kosovske Mitrovice.

Od tada nije mnogo toga učinjeno da se utvrdi pozadina atentata i otkriju ubice, zbog čega će građani u Beogradu još jednom iskazati svoje nezadovoljstvo na godišnjicu ubistva.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas najavio je ranije da će se okupljenima obratiti potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Tepić, na decembarskim izborima nosilac liste „Srbija protiv nasilja“, štrajkovala je glađu od 18 do 30. decembru,u sedištu RIK, tokom protesta te koalicije i građana.

Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Zauvek mora da se prekine sa pljačkom, mandate neka vraćaju lopovi koji su ih pokrali“

Aleksandar Jovanović Ćuta ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“ pozvao je građane da sutra, 16. januara u 18 sati dođu na protest ispred zgrade RIK-a.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Pozivam ih da u što većem broju dođu ispre RIK-a koji je riknuo i ne postoji. Naše je da se borimo i gde god da se neko pojavi da pljačka i otima, da li su glasovi ili reke, mi treba da im stanemo na put. Nas je milion u glasovima, to je 65 narodnih poslanika. Ostajemo zajedno i pozivam sve profesore, poljoprivrednike, medicinske sestre da se hvataju u ovo kolo i da se borimo svi zajedno. Jednog zauvek mora da se prekine sa pljačkom“, rekao je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ...

Poslao je poruku da mandate treba da vrate lopovi koji su ih pokrali i poručio da će odgovarati oni koji su ukrali glasove.

„Mandate neka vraćaju lopovi koji su ih pokrali, a onaj ko krade treba da ide u zatvor. To su nas još kada smo bili deca. Za krađu se odgovara, izborna krađa ne zastareva. To je krađa glasova naroda i to je krivično delo koje nikada neće da zastari. Oni koji su počinili to delo će odgovarati, to da znaju. A naše je da se borimo i dalje“, istakao je Jovanović za Novu.

Bratanac Olivera Ivanovića: Ovo društvo neće biti normalno za život dok nemamo odgovor na pitanje ko ubija u Srbiji 

Aleksandar Ivanović, rođak ubijenog Olivera Ivanovića rekao je ranije za Novu da se porodica od 2018. godine bori da sazna istinu i da joj veoma znači kada vidi da ne jenjava želja i drugih građana da se sazna ko je naručio ubistvo i pucao na njegovog strica.

Aleksandar Ivanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

“Nemamo nikakav problem što će protest opozicije ovog puta biti na isti datum kada je godišnjica ubistva Olivera Ivanovića. Protest se zakazuje ispred koalicije ‘Srbija protiv nasilja’, ali ako pogledamo pojedinačne stranke i lidere, svi oni su učestvovali i ranijih godina na obeležavanju godišnjice ubistva. Apsolutno nema govora o bilo kakvoj zloupotrebi. Kao porodica, to je naša bol i muka, ali ubistvo Olivera Ivanovića nije samo tragedija porodice Ivanović. Neko je njega ubio i dok nemamo odgovor na takve anomalije, ovo neće biti normalno društvo za život”, poručio je u izjavi za Nova.rs Ivanović.

BONUS VIDEO: Profesori posetili studente uhapšene tokom protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare