Olja Bećković, Raša Nedeljkov, Slobodan Georgiev i Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Gosti Olje Bećković ove nedelje bili su Raša Nedeljkov (CRTA), direktor programa Newsmax adria Slobodan Georgiev i politikolog Boban Stojanović, koji su zaključili da se niko u Evropi neće nasekirati što je Srbija postala zemlja sa jednopartijskim sistemom, osim građana, a da li će ovakav parlament omogućiti rešavanje nekih dugogodišnjih problema kao što je Kosovo pokazaće vreme.

Kada u parlamentu od 250 mesta osvojite 236 to nije demokratska zemlja jer SPS nije faktor koji može da odlučuje, rekao je Stojanović, dodajući da je to sistem sa jednom hegemonom strankom koji će o svemu da odlučuje.

Prema mišljenju Georgieva, u Srbiji postoji sistem jednog čoveka, čak ne postoji ni SNS jer je celu izbornu kampanju vodio jedan čovek.

Komentarišući nepravilnosti tokom izbora koje je CRTA prijavila, Raša Nedeljkov je rekao da su one utvrđene na 8 do 10 odsto biračkih mesta, da su se one dešavale tokom čitavog dana i to na teritoriji cele Srbije.

On je dodao da su rezultati istraživanja urađenog pre izbora pokazali da je svaki peti građanin bio predmet prisile ili deo kupovine glasova i da je to suštinski problem.

Ukazujući da je Vučiću bilo jako stalo da, kako je rekao, “navuče” izlaznost do 50 odsto, Stojanović je konstatovao i da je podatak o izlaznosti od 50,2 odsto koje je SNS izneo pre CRTE i IPSOS-a samo dokaz da je ovaj izborni proces bio “faličan i neregularan”.

Georgiev smatra da su izbori nebitni osim u delu da mi sada imamo “kao parlament koji nema ni trunku kontrole, nemamo ni Kenu (Radoslava Milojičića)u parlamentu”.

To je malo bizarno, ali šta to brine SNS, njih demokratija ne zanima kao ni većinu građana u Srbiji, kaže on.

Georgiev je napomenuo da opozicija nije iskoristila spremnost međunarodne zajednice za razgovorom prilikom njihovog ranijeg dolaska u Beograd.

Na konstataciju da niko iz EU nije dao nijedan signal na “uvođenje jednostranačkog sistema posle izbora”, Georgiev smatra da se Evropa plaši da će “Srbija da se okrene prema Kini i Rusiji i to je njihov veliki strah”.

Pogledajte najnoviju epizodu Utiska nedelje: