Foto: Nova.rs/Shutterstoc

Skupština Beograda usvojila je danas Odluku o izmeni odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i Odluku o dopuni odluke o visini stope poreza na imovinu.

Kako je saopštio Beoinfo, u objedinjenoj raspravi usvojena je i Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu.

Katarina Čubrić, vršilac dužnosti sekretara za finansije grada Beograda, istakla je da se po Predlogu odluke o lokalnim administrativnim taksama usklađuje taksena tarifa sa rastom indeksa potrošačkih cena u periodu od jula 2021. godine do juna 2022. godine od 11,9 odsto.

Kada je reč o Predlogu odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu, Čubrić je istakla da se prilikom njenog utvrđivanja primenjuju zone, a u skladu sa cenama ostvarenim u prometu za period od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine.

U objedinjenoj raspravi odbornici su usvojili i Predlog odluke o izmenama odluke o određivanju zona na teritoriji grada Beograda, kao i Predlog odluke o izmenama odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu.

Gradski menadžer Miroslav Čučković je rekao da je prihod Grada Beograda od poreza na imovinu oko 460 miliona dinara i da će u narednoj godini biti uvećan za 23 miliona dinara.

„Upravo smanjenje indeksa opterećenosti zona koje su po obodima grada pružaju mogućnost da se izgrade veliki kompleksi i blokovi za stanovanje, a koji će biti na raspolaganju građanima koji nemaju početni kapital za kupovinu stana“, istakao je Čučković.

Skupšina grada Beograda je u nastavku sednice usvojila Odluku o dopunama odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, Odluku o dopunama odluke o komunalnom redu, Odluku o izmeni odluke o komunalnoj inspekciji, kao i Odluku o izmenama i dopunama odluke o uniformi i oznakama komunalnih milicionera. Takođe je usvojena i Odluka o izmenama odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

BONUS VIDEO: Šapić potvrdio pisanje Nova.rs: Od 1. januara skače porez na imovinu Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar