sednica skupštine Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Skupština Srbije jednoglasno je večeras usvojila Zakon o ministarstvima.

Za je glasalo 205 poslanika koliko ih je bilo prisutno u sali. Niko nije bio protiv, ni uzdržan.

Posle celodnevne rasprave o amandmanima na predlog Zakona o ministarstvima, poslanici su usvojili Zakon, koji predviđa i tri nova ministarstva – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, i Ministarstvo za brigu o selu.

Od predloženih 10 amandmana prihvaćen je jedan.

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo.

Zakonom su predviđena i ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine,  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  rudarstva i energetike,  trgovine, turizma i telekomunikacija, pravde,  državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, predviđena su i ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, spoljnih poslova, za evropske integracije, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zdravlja, za  rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, omladine i sporta,  kulture i informisanja.

U međuvremenu je objavljeno da će biti i ministarstva bez portfelja.

Predsednik Skupštine Ivica Daćić očekuje da u toku sutrašnjeg dana stigne zahtev za zakazivanje sednice posvećene raspravi o programu vlade i izboru predsednika vlade i njenih članova.

„Sednica bi bila održana u sredu“, rekao je Dačić.

Mandat novoj vladi zvanično počinje nakon što ministri polože zakletvu u Skupštini Srbije.

Naprednjaci su u nedelju predložili ministre iz svoje stranke, a u novoj vladi biće neka stara, ali i nova lica koja do sada nisu bila u izvršnoj vlasti.

Što se tiče socijalista, oni još nisu saopštili ko će biti njihov kandidat za ministra prosvete i ministra bez portfelja. Mediji prenose da su kandidati za dva ministarska mesta i jedno potpredsednika vlade Branko Ružić, Aleksandar Antić i Novica Tončev.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare