Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da svakom detetu u Srbiji treba obezbediti besplatne udžbenike, a posebno deci koja žive u siromaštvu, koje prema statistici Unicefa u Srbiji ima 115.000. Komentarišući obrazovanje u Srbiji, Tepić je za Radio-televiziju Srbije rekla da bi besplatni udžbenici i obrok, koštao Srbiju 150 miliona evra.

„Prosveta i obrazovanje u Srbiji je poniženo. Trenutno može da se obezbede besplatni udžbenici za sve učenike u Srbiji osnovnih i srednjih škola, što košta manje od nacionalnog stadiona koji planira da se gradi“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, Srbija trenutno može da obezbedi besplatne udžbenike, ali ih je vlast „ukinula da bi trošila na novogodišnju rasvetu i svoje kombinacije sa izdvačima“, kako ona kaže, to najviše utiče na roditelje.

„Najveće žrtve u slučaju besplatnih udžbenika su roditelji i deca, jer se odriču odeće i obuće da bi deci kupili knjige, a neki podižu i kredite“, kazala je Tepić.

Tepić je ocenila da je potrebno uvesti školske uniforme, jer bi na taj način učenici osetili da pripadaju datom kolektivu.

To bi doprinelo i smanjenju socijalnih razlika među učenicima, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare