Američka kompanija "Global Military Products", koja ima ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD za isporuku oružja Ukrajini, kupila je od Srbije desetine tona raketa "Grad", koje proizvodi fabrika "Krušik". One su transportovane preko Bugarske u Rumuniju u decembru prošle godine, a američkoj firmi prodala ih je srpska kompanija "Jugoimport", pišu mediji u Bugarskoj.

Pomenutim raketama „Grad“ ukrajinska vojska je u četvrtak granatirala ruski grad Belgorod, što pokazuju fotografije objavljene na društvenoj mreži Iks.

U vazdušnom napadu na Belgorod poginulo je sedam osoba, među njima i jedno dete (1), 19 ljudi je povređeno, što je ranije saopštio guverner regiona Vječeslav Gladkov.

Kako prenose bugarski mediji, vlasti u Srbiji su ranije odobrile izvoz raketa „Grad“ u Rumuniju, koje je kupila američka kompanija „Global Military Products“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je negirao da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu, ali je istovremeno istakao da ne može da snosi odgovornost ako se to dogodi preko treće zemlje.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako su objavili mediji u Bugarskoj, ono što se zna jeste da američka vojska ne koristi takve rakete, što znači da krajnji korisnik nije američka vojska.

Pored toga, nije jasno zašto je oružje umesto direktnog transporta u Rumuniju prvo ušlo u Bugarsku, pa tek onda u pomenutu državu.

Kapetan bojnog broda u penziji i vojni analitičar Petar Bošković rekao je za Nova.rs da nije iznenađenje što oružje iz Srbije dobija ukrajinska vojska, te da je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da naša država izvozi u SAD naoružanje preko jedne američke firme.

Petar Bošković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Reč je o artiljerijskoj municiji i vešecevnim raketnim bacačima i sve to ide za Ukrajinu. Uostalom, američki predsednik Džo Bajden se, u svojoj čestitki Vučiću za Dan državnosti Srbije, zahvalio na pomoći u slanju municije za Ukrajinu“, naveo je Bošković.

PROČITAJTE JOŠ:

On je podsetio na svoju nedavnu izjavu da i „ruski vrapci“ znaju Srbija na taj način snabdeva ukrajinske snage.

„Zahvalnost Bajdena nije bila samo što se tiče pomoći Ukrajine, već za niz drugih stvari – od Banjske, preko Kosova, jer smo svedoci da je Banjska prilično ubrzala situaciju na KiM“, navodi Bošković.

Podsetimo, Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti, 15. februara, u kojoj se navodi ta Amerika „ceni podršku koju je Srbija pružila Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada se suočila sa brutalnom invazijom Rusije“.

„Naravno da će da se pojavi negde na ratištu“: Šta je Vučić govorio o izvozu oružja?

U martu 2023. godine predsednik Srbije govorio je o izvozu oružja i rekao da će naša zemlja nastaviti da izvozi oružje u sve dozvoljene krajnje korisnike.

Aleksandar Vučić u Nišu Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

„I dalje ćemo da izvozimo oruđe i oružje u sve dozvoljene krajnje korisnike. Hoćemo da naša ekonomija živi i da naša industrija radi. To što će nešto da se nađe negde na ratištu, naravno da će da se pojavi. Neće da se gađaju Gučijevim cipelicama i Šanelovim tašnicama, nego naravno raketama i granatama od 122, 152 ili 155 milimetara“, rekao je Vučić i dodao:

„Naravno da će to uvek da se pojavi na ratištu i to ćemo nastaviti da radimo“, istakao je Vučić tada.

Ubrzo nakon toga, u aprilu 2023. godine, iz Pentagona je procureo niz poverljivih dokumenata u kojima se otkriva kako su pojedine evropske zemlje odgovorile na zahteve Ukrajinaca za pomoć u vojnoj obuci ili u oružju. Tim papirima bave se američki mediji, a agencija Rojters otkrila je sadržinu dokumenta koji se odnosi na Srbiju.

Kako je navedeno, srpske vlasti su odbile da pruže obuku ukrajinskim snagama, ali se država navodno obavezala da će poslati oružje ili ga je već isporučila. Takođe je navedeno da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare