Zoran Vuletić i Nebojša Zelenović Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Nebojša Zelenović, lider ZZS, i Zoran Vuletić, predsednik GDF, najoštrije osuđuju pogrešnu politiku režima u suzbijanju zaraze izazvane korona virusom. Oni su nakon održanog sastanka video-vezom sa epidemiologom Zoranom Radovanovićem, prof. dr Oliverom Stojkovićem i pulmologom Srđanom Lukićem saopštili da zahtevaju da lekari okupljeni u Ujedinjenima protiv kovida budu institucionalno uključeni u borbu protiv zaraze.

„Vlast je zakasnila sa uvođenjem odgovarajućih mera. Podsećamo da su lekari, okupljeni u Ujedinjenji protiv kovida još 14. oktobra predložili jasan plan koji je neophodno sprovesti, a da se vlast o to potpuno oglušila. Gubitak poverenja doveo je do nemogućnosti zavođenja reda. Zdravstveni sistem je ušao u dramatične probleme i rizik od nemogućnosti pružanja pomoći bolesnima i povećanja broja žrtava postao je ogroman“, saopštili su Zelenović i Vuletić.

Kako su naveli, izgovor da mere nisu uvedene zbog očuvanja ekonomije nije tačan.

„Odlaganje uspostavljanja reda dovelo nas je do povećanja broja obolelih i nužnosti preduzimanja drastičnih restrikcija. Takav pristup dovodi ekonomiju u rizik od izazivanja velikih gubitaka, koje bi bilo moguce izbeći. Zdravstvo u Srbiji vode politički kadrovi, a ne sposobni i stručni ljudi. Nekompetencija ovih politikanata ugrožava živote i zdravlje ljudi“, piše u saopštenju.

Oni ističu da je brzo moguće napraviti promene boljom organizacijom, kao i da je cilj da nio ne sme da čeka na prvi pregled.

„Za sve teške pacijente mora biti obezbeđen bolnički smeštaj. Za pacijente kojima je neophodan kiseonik, a mogu da budu lečeni u kućnim uslovima, neophodno je omogućiti ovakav režim. Pandemija surovo kažnjava političku manipulaciju. Vreme je za mobilizaciju celog društva i angažovanje najsposobnijih ljudi u borbi protiv zaraze. Isključivo je vlast u Srbiji odgovorna ukoliko do ovoga ne dođe“, navode Zelenović i Vuletić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare