Isa Mustafa
Isa Mustafa; Foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

Predsednik Demokratskog saVeza Kosova Isa Mustafa najavio je ukidanje mera reciprociteta prema Srbiji ako ta stranka bude na čelu nove prištinske vlade, ali i ponovno uvođenje te mere ako Srbija ne ukine sve prepreke prema Prištini i ne prekine kampanju odpriznavanja Kosova.

Mustafa kaže da je to na neki način i obećanje dato specijalnom izaslaniku američkog predsednika za dijalog Ričardu Grenelu, prenela je prištinska tv Kljan Kosovo.

„Što se tiče ambasadora Grenela, mogu reći da smo obećali, čak i ovde kada je bio u DSK, da će takse biti ukiute bezuslovno na određeno vreme i da očekujemo da i Srbija ukloni sve prepreke i prekine kampanju odpriznavanja Kosova“, rekao je Mustafa.

Ako se to ne dogodi, kaže, mere će biti vraćene.

„Da budem jasan: siguran sam da će u trenutku kada DSK bude vodila vladu njeni prvi koraci biti uklanjanje reciprociteta, kao signal dobre volje za nastavak dijaloga, ali to ne znači da o toj meri neće biti reči. Reciprocitet će opet biti uveden ako Srbije ne ukine sve prepreke prema Prištini“, rekao je Mustafa za prištinsku tv Kljan Kosova, a preneo je portal Kosovo online.

Predsednik DSK je naveo da postoji široka podrška za eventualnu koaliciju DSK sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Alijansom za bolje Kosovo Bedžeta Pacolija i NISME Fatmira LJimaja, kao i još dve manjinske grupacije.