Foto: N1

Zamenik premijera kosoveke vlade u ostavci Haki Abazi je danas poručio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da u političkoj situaciji u kojoj se Kosovo nalazi "ne može da postupa kao kralj".

On je, reagujući na najave predsednika Kosova Hašima Tačija da će sledeće nedelje preduzeti „konačne korake ka formiranju nove vlade“ na Fejsbuku, napisao da kosovski predsednik ne izvršava svoje dužnosti, koja podrazumevaju predstavljanje jedinstva Kosova, ali i da trenutne korake preduzima kako bi sebi „obezbedio slobodu pred Specijalnim sudom i Hagu“.

„Predsednik ne može da postupa kao kralj, i nedostaje mu ozbiljno predstavljanje jedinstva. Njegove akcije su neustavne i suprotne su interesima gradjana i države. Tači ne može pregovarati o svojoj slobodi (služeći se) sudbinom države! Mi smo brojni, mi smo ujedinjeni, u pravu smo i nepobedivi smo u zaštiti demokratije, nezavisnosti, teritorije i ustava zemlje“, napisao je Abazi.

On je ocenio da je rušenje vlade premijera Aljbina Kurtija i nepoštovanje Vjose Osmani, koja je osvojila najviše glasova u DSK na poslednjim izborima, „podrivanje demokratskog poretka i kršenje Ustava“.

Tači je prethodno na Tviteru napisao da će sledeće nedelje preduzeti „konačne ustavne korake“ kako bi se omogućilo formiranje nove vlade „sa punim legitimitetom Parlamenta“ i „koja će biti „sposobna da se bori protiv KOVID-19 i služi narodu“ i dodao da taksa i reciprocitet treba da se ukinu a kako bi se „ojačala podrška SAD i EU Kosovu“.