Foto: Promo

Ujedinjena demokratska Srbija traži od nadležnih državnih organa da omoguće pčelarima nesmetano obavljanje poslova. Kako su naveli u saopštenju, mere koje su propisane u borbi protiv pandemije koron virusa moraju se poštovati, ali činjenica da hiljade porodica u Srbiji živi od pčelarstva, nameće potrebu za rešenjima koja će olakšati njihov rad.

U UDS podsećaju da u Srbiji postoji oko 165.000 pčelinjih zajednica sa oko 900.000 košnica, pa je „jasno da njihovo neadekvatno tretiranje može dovesti do katastrofalnih posledica, ugroziti proces oprašivanja, a na kraju dovesti i do smanjenja proizvodnje hrane“.

„Poseban problem u obavljaju svojih poslova imaju pčelari stariji od 65 godina, koji se susreću sa problemom dobijanja dozvola za kretanje a kojih ima oko 35 odsto. Tražimo da se maksimalno olakša dobijanje dozvola za kretanje svim pčelarima, sa naglaskom na starosnu kategoriju od 65 godina“, navodi UDS.

Kako dodaju u saopštenju, kvalitetno rešenje, koje neće ugroziti zdravlje građana, se sigurno može pronaće i oni apeluju na nadležne organe da to učine što pre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram