Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

U Specijalnom sudu u Prištini danas je pročitana optužnica u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Svih šest optuženih negiralo je krivicu za dela koja im se stavljaju na teret, a advokati odbrane zatražili su da im se dostave video snimci sa bezbednosnih kamera. Sledeće ročište u ovom slučaju zakazano je za 16. mart.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je u decembru prošle godine optužnicu za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića protiv šest osoba. Na listi optuženih su četvorica pripadnika Kosovske policije Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović, zatim Marko Rošić i Silvana Arsović, sekretarica pokojnog Ivanovića.

Kako prenosi Kossev, svi optuženi su danas pred Sudom negirali da su umešani u ubistvo Ivanovića, a Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković priznali su krivicu za nedozvoljeno posedovanje oružja. 

Žarko Jovanović se izjasnio da nije kriv po prve dve tačke optužnice, dok je Rade Basara naveo da je u vreme ubistva Ivanovića bio u Hrvatskoj. 

Mahumt Halimi, advokat okrivljenog Marka Rošića, rekao je na pripremnom roičištu da su mu dostavljeni svi spisi iz ovog predmeta, osim snimka sa bezbednosnih kamera i zatražio da mu se dostavi, jer je, kako je rekao „važan za odbranu“. 

Osim Haljimija, zahtev za video snimke, a posebno onih iz Kancelarije GI SDP, iznela je i Jovana Filipović, advokatica Silvane Arsović. Ona je istakla da bez njih nije u mogućnosti da spremi odbranu te je ujedno zahtevala da joj se snimci dostave do kraja nedelje.

Dejan Vasić, advokat optuženog Dragiše Markovića, sa druge strane kaže da mu nisu dostavljenja veštačenja telefonom – listing poziva njegovog branjenika, a zbog, kako je rekao, nesaradnje Prištine sa Beogradom. 

U optužnici koju je pročitao tužilac Bljerim Isufaj navodi se da su svi okrivljeni delovali kao organizovana kriminalna grupa, sa strukturom i hijerarhijom, koja nije formirana slučajno, već deluje od 2011. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je dodao, grupu su vodili okrivljeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji se nalaze u bekstvu, a svi okrivljeni su delovali u kontinuitetu i saradnji i aktivno su učestvovali u krivičnim delatnostima grupe. 

„Ova grupa je izvršila krivična dela teškog ubistva, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, zloupotreba službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosova. Svako od okrivljenih su izvršili inkriminirajuće radnje, konkretno za pomenutu grupu, kojom prilikom radnje ove organizovane kriminalne grupe su rezultirale pogibijom Olivera Ivanovića“, rekao je tužilac Bljerim Isufaj.

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine. U optužnici se navodi da je ubijen sa šest metaka iz vozila „opel astra“ sa zatamnjenim prozorima.

Haljimi: Brat Ivanovića izjavio da rukopis na parčetu papira nije Oliverov

Advokat Mahmut Haljimi rekao je danas da je njegovom klijentu Marku Rošiću pritvor određen samo na osnovu dva dokaza – parčeta papira koje je pronađeno u džepu ubijenog Olivera Ivanovića sa brojem registarskih oznaka koji je u vlasništvu Rošićeve porodice, kao i izjava Miroslava Ivanovića, brata Olivera Ivanovića, da ga je Rošić nakon ubistva pratio. Haljimi je naveo da je Miroslav Ivanović izjavio da rukopis na parčetu papira pronađenom u džepu lidera GI SDP nije njegov.

 

(RSE, Kossev)