„U Srbiji mora samo da se umre i da se plati naknada banci“

Politika 05. avg 202209:33
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od Narodne banke Srbije (NBS) da u skladu sa zakonom obezbedi zaštititu prava i interesa korisnika usluga koje pružaju banke, ograniči nekontrolisan rast bankarskih naknada i naplati porez na ekstraprofit od svih banaka koje uzimaju, kako je navedeno, "hleba preko pogače".

„Banke poslednje dve godine konstantno povećavaju naknade i provizije na kojima su prošle godine zaradile skoro 500 miliona evra ili 45 više para nego prethodne godine“, izjavio je potpredsednika SSP Dušan Nikezić, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je dodao, broj zaposlenih u srpskim bankama je u poslednjih 10 godina smanjen za 6.000 ili više od 20 odsto, broj filijala smanjen je za trećinu, a većina banaka je i drastično skratila radno vreme, što sve znači, prema njegovim rečima, „da je usluga banaka stanovništvu sve lošija i da banke imaju sve manje troškove“.

"Zašto nam onda sada naplaćuju i uslugu elektronskog bankarstva i običan upit stanja, pa čak i ako pogrešno unesemo PIN na bankomatu? Zašto plaćamo 200 dinara naknadu ako podignemo 500 dinara na bankomatu druge banke ili 600 dinara mesečno za održavanje računa? Nema nikakve ekonomske logike, jer je bankama jeftinije nego da to obavimo preko šaltera", zapitao se Nikezić i zatražio reakciju NBS.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić POTPREDSEDNICA SSP

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar