Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević doneo je odluku o karijernom vođenju u Ministarstvu i Vojsci Srbije, kojom se predviđa da pripadnici Vojske, uključujući i specijalne jedinice i odred specijalne namene "Kobre", mogu biti i lica sa završenom osnovnom školom, objavljeno je u Službenom vojnom listu.

Kriterijumi za lica iz građanstva koja se jave putem javnog konkursa ili neposrednog prijema u specijalne jedinice i ,,Kobre“ su završeni nivo školovanja, osnovna psihološka procena kandidata, medicinsko-zdravstvena procena, ulazna provera fizičke sposobnosti, bezbednosna provera i selektivna obuka, na koju će biti upućeni kandidat koji zadovolje prethodne kriterijume.

Selektivna obuka realizuje se u skladu sa odobrenim planom i programom jedinice u kojoj se vrši popuna, a nakon njenog završetka formiraće se lista kandidata po kriterijumima: završeni nivo školovanja (20 odsto od ukupnog broja bodova), osnovna psihološka procena kandidata (20 odsto), a ključna je ocena sa selektivne obuke (60 odsto).

Pročitajte još:

Završeni nivo školovanja boduje se zavisno od stečenog stepena stručne spreme: pet bodova za osnovnu školu, 10 za srednju školu trećeg stepena i 20 za srednju školu četvrtog stepena ili više nivoe obrazovanja.

Osnovna psihološka procena kandidata radiće se u skladu sa pravilnicima i uputstvima o psihološkoj delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a dodatna psihološka selekcija je sastavni deo selektivne obuke.

U Službenom vojnom listu objavljene su i izmene i dopune uputstva o psihološkim ispitivanjima kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Ocena opšte intelektualne sposobnosti ima pet kategorija – najviša je peta iznadprosečan, kad je rezultat kandidata na testovima kognitivnih sposobnosti koeficijent inteligencije 110 i viši.

U četvrtu kategoriju, ocena prosečan, potreban je koeficijent inteligencije od 90 do 109, treću (ispodprosečan) od 80 do 89, druga kategorija nije objavljena, a za prvu, kad kandidat nije zadovoljio kriterijume intelektualnih sposobnosti, koeficijent je od 79 i niži.

Ocenjuje se i emocionalna stabilnost i zrelosti, gde petu kategoriju dobijaju ispitanici koji pokazuju visok stepen emocionalne stabilnosti i očekuje se da oni uspešno podnose psihičke napore, odlično se snalaze u stresnim situacijama i uspešno se prilagođavaju zahtevima vojne sredine.

Bonus video: Ponoš o Kosovu: Sprema nam se amputacija, Vučić se slaže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare