Foto:KoSSev

Vlade Kosova i Albanije održaće zajedničku sednicu u ponedeljak u Prištini. Očekuje se da će na zajedničkoj 8. sednici biti takođe potpisano nekoliko sporazuma.

Na zajedničku sednicu dolaze albanski premijer Edi Rama i ministri u njegovoj vladi, a sednica dve vlade biće direktno prenošena, prenosi KoSSev.

Portparol kosovske vlade Perparim Krueziu za Front online najavio je potpisivanje sporazuma u obrazovanju, pravosuđu, bezbednosti, poljoprivredi, infrastrukturi i turizmu.

Istovremeno se osvrnuo i na sporazume koji su prethodno potpisani u novembru prošle godine, tokom prethodne sednice u Elbasanu, naglašavajući da se oni dobro sprovode.

Kao pozitivne rezultate dosadašnje saradnje dve vlade, istakao je olakšavanje procedure za izdavanje petogodišnje boravišne dozvole za građane Kosova i Albanije, otvaranje zajedničkog graničnog prelaza Kuks – Dragaš, olakšavanje procedure za uzajamno priznavanje i ujednačavanje diploma, te uzajamnu pravnu pomoć u različitim građanskim i privrednim pitanjima, zaštitu i brigu o deci bez roditeljskog staranja, uspostavljanje zajedničkog godišnjeg kulturnog kalendara 2021-2022 Albanija – Kosovo, povećanje saradnje u oblasti kulturnog nasleđa i muzejskoj saradnji, povećanje nivoa saradnje u poljoprivredi.

Dodatno, radi se na primeni još četiri sporazuma, kao što je regulisanje lokalnog pograničnog saobraćaja, olakšavanje procedura prelaska na Vrbnici – Morini, studiji izvodljivosti za deo železnice Drač – Priština, i uzajamno priznavanje socijalne politike Kosova i Albanije.

„Prethodnih 127 sporazuma (ne uključujući novembarske sporazume) su generalno opšti i u mnogim slučajevima bez opipljivog efekta direktno na građana Albanije i Kosova“, dodao je Krieziu za Front onlajn.

Albanija i Kosovo su do sada potpisali 140 sporazuma.

Poslednji sastanak vlada Kosova i Albanije održan je krajem novembra prošle godine u Elbasanu. Prva sednica održana je 11. januara 2014. godine u Prizrenu, kada su tadašnji kosovski premijer Hašim Tači i Edi Rama događaj opisali kao istorijski uz deklaraciju o strateškom partnerstvu.

BONUS VIDEO: Da li su posle Berlinskog susreta Beograd i Priština bliži pokretanju dijaloga?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar