Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

Lider Samoopredeljenja i pobednik izbora na Kosovu Aljbin Kurti rekao je za Euronews da bi glasao za ujedinjenje sa Albanijom ukoliko bi bio održan referendum, u intervjuu koji je usledio samo nekoliko dana nakon što je njegova stranka osvojila do sada najveći broj glasova na Kosovu, piše portal KoSSev.

Verujemo u jačanje kosovske države kao suverene i nezavisne republike, rekao je Kurti, ali i ukazao da je član 1.1 ustava Kosova u suprotnosti sa članom 1.3.

„Član 1.1 navodi da je Kosovo suverena nezavisna zemlja, a član 1.3 ističe da Kosovo ne može da se pripoji drugoj zemlji, tako da verujem da puna nezavisnost podrazumeva i nezavisnost od nezavisnosti, tako da bismo mogli da se pridružimo federaciji sa Albanijom ili federaciji EU“, rekao je Kurti, a preneo KoSSev, koji je njegov intervju preveo sa engleskog jezika.

„Dva referenduma u budućnosti mogla bi to da reše, u Albaniji i na Kosovu, ali nikada uz kršenje našeg ustava. Ustav bi morao prvo da se promeni i to samo ako se to jednog dana može učiniti na miran i demokratski način“, dodao je Kurti.

Na pitanje kako bi glasao na tom referendumu, odgovorio je – mislim da bih glasao „za“, uz ogradu da bi se to desilo „kada budemo ojačali državu Kosovo i kada to možemo da uradimo na miran i demokratski način“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar