Konačni izveštaj međunarodne posmatračke misije ODIHR-a potvrdio je da na izborima 17. decembra zabeležena kupovine glasova, dominacija predsednika države u kampanji i niz drugih nepravilnosti. Na kraju dokumenta predložene su preporuke kako bi se izborni uslovi učinili boljim i manje "nagnuti" ka režimu, ali građani Srbije će na birališta već za dva meseca. Otvoreno je pitanje koliko će biti vremena da se nešto od toga implementira i da li će vlast želeti da "zasuče" rukave i u kratkom roku učini izbornu trku ravnopravnijom.

U utorak je objavljen konačni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem su potvrđeni nalazi iz preliminarnog izveštaja, u kojem su posmatrači potvrdili da izborna utakmica između vlasti i opozicije nije bila ravnopravna.

U kampanji je dominirao predsednik Aleksandar Vučić, zabeležena je agresivna retorika i verbalno zlostavljanje.

Ni posmatračka misije nije previdela da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zlouptreba javnih resursa, kao i da su uspostavljene šeme za podsticanje birača.

Foto:FoNet/SNS

U izveštaju je predloženo 25 preporuka kako bi se poboljšali izborni uslovi, pre svega na terenu zakona, medija i organizacije izbora, ali do novih izbora deli nas dva ili tri meseca.

Vlast ne isključuje mogućnost da ćemo nove u Beogradu imati već krajem aprila, što je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ove gluposti koje sam slušao od ovih političara… Zamislite otkrili su Ameriku, kažu Vučić sprema 28. aprila. Prvo ne mogu ja da spremam, prvo morate da razumete, 3. marta ističe rok i ako ne bude većine 3. marta izbori mogu da budu samo u dva dan 21. aprila i 28. aprila jer je rok 45 do 60 dana. Svako ko mozga malo ima to bi mogao da vidi oni otprilike otkrili Ameriku“, rekao je Vučić.

Već sada je jasno da će za određene preporuke morati da se čekaju meseci jer zahtevaju javnu raspravu i komplikovan zakonodavni postupak, ali za druge preporuke implementacija ne zavisi od vremena, već volje vlasti.

REM, mediji i pritisak na birače: Šta sve može da se ispuni do izbora?

Politikolog Aleksandar Ivković kaže da je teško da se neke preporuke realiziju u naredna dva meseca, kada bi mogli da se održe novi izbori. Sa druge strane, prema rečima sagovornika Nove, postoje stvari čija implementacija može da krene već “sutra”.

Aleksandar Ivković, istraživač European western Balkans, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Aleksandar Ivković Foto: Newsmax Adria

“Recimo, revizija celokupnog biračkog spiska je vrlo tehnički proces i verovatno ne može da sprovede tako brzo, ali preporuka da REM treba da krene da proaktivno reaguje na kršenje medijskih zakona može da počne sutra, to zavisi od članova Saveta REM-a i poslanika koji ih biraju”, objašnjava Ivković za Novu.

Osim toga, prema rečima Ivkovića, u kratkom roku mogle bi relativno brzo da se osvoje izmene zakona koje bi dodatno razdvojile obavljanje javne funkcije i vođenje izborne kampanje, što je kako Ivković tvrdi jedan od najozbiljnijih problema izbora.

Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

„Mogli bi da se uspostave mehanizmi za sprečavanje pritisaka na glasače, zloupotrebu javne funkcije i resursa u kampanji, na šta ODIHR takođe poziva. Njihova efikasnost ne bi, naravno, bila zagarantovana i zavisila bi od političke volje i pritiska javnosti. Jedna od preporuka koja bi takođe mogla brzo da se primeni jeste da nacionalni mediji treba da koriste svoje pravo na nezavisnu uređivačku politiku, a za to bi bilo potrebno da budu oslobođeni od političkog pritiska”, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ne treba tvrditi da u kratkom roku sve može da se implementira, ali da je bitno da vlast pošalje signal da želi sprovođenje onoga što je preporučeno.

PROČITAJTE JOŠ:

“Na primer, ako pokrenu ozbiljnu istragu o pristiscima na glasače ili organizovanju migracija glasača, ti procesi se možda ne bi završili do izbora, ali bi poslali snažan signal i obeshrabrili dalje pokušaje. Neće se sve primeniti do nove runde lokalnih izbora, ali to bi već bilo značajno poboljšanje situacije; i onda da se ide na to da se primena završi u potpunosti u narednim mesecima i godinama“, poručuje Ivković.

Profesor Pravnog fakulteta Bojan Pajtić ističe da će režim fingirati da će se nešto promeniti do izbora, ali da će ključne poluge vlasti zadržati.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Režim ne može da se ogluši o preporuke, iako kvalifikuje izveštaj kao ne naročito kritičan. On je izrazito kritičan, samo što se primenjuje diplomatski rečnik, a ne kupovina glasova i krađa izbora. Vrlo jasno se navodi da se to dogodilo, samo rečnikom koji vodi računa o nekom diplomatskom protokolu. U svakom slučaju, režim će fingirati da vrši nekakve izmene u odnosu na funkcionersku kampanju. Verovatno će biti Vučić biti manje prisutan ili prilikom narednih izbora ili će opet izmisliti nekakve formate koji su besmisleni i daju opoziciji minoran prostor i nesrazmernu zastupljenosti,“ poručuje Pajtić za Novu.

Naglašava kako ne veruje da će vlast ispustiti mehanizme vladanja iz ruku, već da će fingirati da su konstruktivni realizaciji lokalnih izbora na proleće.

Šta još piše u preporukama?

Između ostalog, u preporukama se preporučuje sprovođenje detaljne revizije Jedinstvenog biračkog spiska, te da treba jasno razdvojiti zvanične funkcije i aktivnosti kampanje nosilaca funkcije.

Predlaže se da REM postupa po službenoj dužnosti u slučaju kršenja medijske regulative, kao i niz drugih zakona i koraka koji bi radili na edukaciji birača i učinili da izborni postupak bude izjednačen za sve aktere u izbornoj utakmici.

„Izveštaj potvrdio da su izbori pokradeni“: Kako je opozicija videla izveštaj ODIHR-a

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenjuje da je ODIHR utvrdio nepravilnosti i neregularnosti, ali da se nije upuštao u poliitčke kvalifikacije.

“Svaki prevodilac sa diplomatskog na srpski jezik će reći da je u izveštaju ODIHR-a piše da izbori nisu bili regularni, slobodni ni pošteni. Drugim rečima, bili su pokradeni, ali tekst se nije upuštao u političke kvalifikacije”, poručuje Lutovac za Novu i dodaje:

Zoran Lutovac Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

“Iz izbornog ciklusa u izborni ODIHR daje preporuke i sugestije koje Vučićev režim ne ispunjava, osim onih kozmetičkih koje ne narušaju sistem izborne krađe. Na osnovu toga što je izneto u izveštaju može se potvrditi ranije izneta politička kvalifikacija da su izbori pokraden. U slučaju da Vučićev režim ima nameru da i dalje samo najavljuje, ali ne i da ispunjava promene koje vode izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore, suočiće se sa oštrim reakcijama u Srbiji i EU”, zaključuje predsednik DS.

Komentarišući izveštaj ODIHR-a, poslanik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Đorđe Stanković ocenjuje da njegov sadržaj potvrđuje da Srbija nije demokratsko društvo.

Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

“Očigledno je da ne živimo u demokratskom društvu kada čitamo izveštaj najpriznatije svetske institucije koja prati izbore. Takođe, očigledno je da su glasači imali percepciju da glasaju na predsedničkim izborima zbog imena liste koje se zloupotrebljena. Migracije glasača i ostalo su očigledno vidljiva i dokazana stvar”, ističe Stanković za Novu.

Poslanica Zeleno-levog fronta (ZLF) Jelena Jerinić kaže da se u izveštaju vrlo jasno navodi da državni organi nisu reagovali na pronađene neregularnosti, od kojih neka predstavljaju i krivična dela.

„U izveštaju jasno stoji da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije reagovalo na tvrdnje o organizovanoj migraciji birača, kao i da nije odgovorilo na ponovljene zahteve samog ODIHR-a i Crte kojim su tražena pojašnjenja, na primer o biračima čije je prebivalište pasivizirano. Posebno se ističe neaktivnost REM-a i Agencije za sprečavanje korupcije, koji imaju zakonom predviđena nadzorna ovlašćenja u vezi sa izborima“, objašnjava Jerinić za Novu.

Jelena Jerinić Foto:FoNet/Ana Paunković

Naglasila je da je značaj ovog izveštaja u tome što je ODIHR najkredibilnija organizacija za posmatranje izbora u svetu i što njihove nalaze koriste druge organizacije koje mogu da izvrše politički pritisak i koje mogu da preduzmu konkretne mere, pre svega EU i njene zemlje članice.

„U izveštaju je ono što je ODIHR mogao da utvrdi i to se poklapa sa onim što smo mi kao učesnici izbora iznosili u pravnim sredstvima koje smo podnosili i sa izveštajima domaćih posmatrača. Mi ćemo nastaviti da insistiramo na tome, a posebno na utvrđivanju pravne odgovornosti za izbornu krađu“, zaključuje Jerinić.

„Stavljena tačka na krađu“: Predsednik i predsedsednica kažu da nije bilo nikakve krađe

Govoreći o detaljima izveštaja ODIHR-a, predsednik države Aleksandar Vučić na samitu u Tirani naglasio je da niko ne pominje krađu, niti može da je spominje.

„Naša obaveza je da postupamo u skladu sa tim preporukama. Verujem da će nadležni organi dobro to razumeti i početi da rade po tim preporukama. Neko mora da se bavi činjenicama, a ne lažima pojedinih medija i nesposobnih političara“, naveo je Vučić.

Pre njega, govorila je premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je stavljena tačka „na laži i besmislice“ da su izbori pokradeni, a vreme je konferenciji za novinare posvetila je i tome da napadne medije u okviru United Grupe zato što su ekskluzivno objavili podatke iz izveštaja.

BONUS VIDEO: SPN o izveštaju ODIHR-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar