Foto: Medija centar Beograd

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je državni sekretar Branislav Blažić, koji je zaražen korona virusom, u ozbiljnoj situaciji, ali je stabilan.

“Svi zaposleni u ministarstvu su zdravi. Oni koji su bili u kontaktu sa njim su u karantinu već 14-15 dana, rekao je Trivan za TV Prva.

Trivan je demantovao da je Beograd u petak bio najzagađeniji grad na planeti, obrazlažući da je to objavio sajt Ervizual, koji „nije relevantan“, jer oni „daju svoje aproksimacije“.

Objašnjavajući šta se desilo sa vazduhom u Beogradu u petak i za vikend, Trivan je u gostovanju na TV Prva konstatovao da se radilo o „atipičnim danima“ i da se ne seća da je u proteklih 20 godina bilo takve situacije.

Prema njegovim rečima, vazdušnom masom nad Beograd su došle čestice prašine iz kaspijskog regiona, a „ostalo su bili naši faktori“.

Trivan je istakao da postoji fenomen da čestice praškaste materije, koje su glavni zagađivač, kiša ili sneg bace na tlo i one se osuše, pa ih posle vetar podigne u vazduh i onda nastane zagađenje.

Na pitanje kako to da je došlo do zagađenja kad je saobraćaj u Beogradu smanjen, gradski skoro da ni ne vozi, Trivan je rekao da saobraćaj, uz individualna ložišta, ostaje jedan od dominantnih zagađivača, i tu nema nikakve dileme.

“Termoelektrane rade uobičajenim tempom, to zagađenje je konstantno, one su najveći zagađivači u Srbiji”, napomenuo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram