Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, EPA-EFE/LAVANDEIRA

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Pragu o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, saznaje RTS.

U Pragu će u četvrtak, gde se održava prvi Samit Evropske poltičke zajednice, biti održan i trilateralni sastanak predsednika Francuske, Nemačke i Srbije.

Kako RTS saznaje, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Predsednik Vučić će 6. oktobra učestvovati na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Tokom Samita, predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima.

Planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa zvaničnicima među kojima su, osim Makrona i Šolca i predsednik Češke Republike Miloš Zeman, predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Jedna od glavnih tema prvog Samita Evropske političke zajednice u Pragu biće usklađivanje sa politikom sankcija prema Rusiji, a od Srbije će se očekivati objašnjenje zašto nije usklađena sa zajedničkom pozicijom EU, izjavio je evropski zvaničnik upućen u pripreme sastanka.

Diplomatski izvori u Briselu ocenjuju i da Samit u Pragu nije sastanak EU i „ostatka Evrope“, već okupljanje različitih partnerskih zemalja, uključujući i one koje nemaju, ili ne žele perspektivu članstva u EU.

„Zato će se o eventualnim posledicama neusklađenosti Srbije za njen dalji evropski put odlučivati u drugom formatu, koji okuplja samo 27 članica EU“, navode u Briselu.

U prestonici Češke, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, okupiće se 44 zemlje. Za stolom će biti 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

BONUS VIDEO: Unija i Srbija, pritisci i varijante

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare