Foto: arhiva

Izbor ministara u Vladi, kojim diriguje isključivo predsednik Aleksandar Vučić, ulazi u foto-finiš. U moru nagađanja i najavljenih iznenađenja, tri bi odlaska iz Vlade morala da se realizuju, a, paradoksalno, baš ta tri vrlo verovatno neće. Morala bi, jer su ova trojica ministara sami akumulirali više afera od svih ostalih zajedno.

Ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Siniša Mali bili su sigurno i najprisutniji u javnosti (uz lidera SPS Ivicu Dačića). Delimično je to i zbog odgovornih resora koje su držali – policija, vojska i finansije – ali pre svega zbog afera u koje su bili upleteni.

Nebojša Stefanović – od diplome do oružja

Još dok se “uigravao” na mestu ministra policije u svom prvom mandatu za Nebojšu Stefanovića se vezivao termin “plagijator”. Tome je prethodila analiza njegove doktorske disertacije, stečene na Megatrendu, koju je realizovala grupa naučnika iz Engleske, utvrdivši da je dobar deo pomenute disertacije plagijat.

Tokom 2019. godine, opozicioni Savez za Srbiju je navodio da je upitna i Stefanovićeva diploma osnovnih akademskih studija, stečena takođe na Megatrendu (ispostava Sava centar). Par meseci kasnije emitovana je i dokumentarna emisija N1 televizije, pod nazivom “Mega diplomac”, koja se bavila načinom na koji je Stefanović došao do fakultetske diplome i njegovim studiranjem u Sava centru. Dodatni razlog za “glavobolju” u 2019. godini Stefanoviću je zadavala afera trgovine oružjem iz valjevske fabrike Krušik u koju je umešan njegov otac Branko.

Spekuliše se da je ministar svom ocu obezbeđivao neophodne dozvole i povlašćen položaj u pomenutoj trgovini. Stefanović je ove navode nekoliko puta demantovao, a njegovo mesto u Vladi Srbije ni zbog jedne afere nije dovođeno u pitanje.

Mediji svakodnevno spekulišu koja bi Stefanovićeva sledeća funkcija mogla biti, ali mnogi ga ne vide na čelu srpske policije.

Siniča Mali Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Siniša Mali – 24 stana i duga senka Savamale

Siniša Mali uz Stefanovića je sigurno najdugovečniji Vučićev saradnik, a obavljao je najdogovornije zadatke i u Vladi u van nje.

Karijera (makar ona u SNS) počela mu je veoma turbulentno: rušenjem u Savamali. Nakon nelegalnog rušenja objekata, gde se sumnja da je ulogu pored njega imao i njegov kolega iz vlade Nebojša Stefanović, karijera Siniše Malog je krenula je da napreduje do te mere da mu je na čuvanje poveren novac svih građana Srbije. Postao je ministar finansija.

Uprkos verovanju određenog dela javnosti da će mu slučaj Savamala okončati političku karijeru, čini se da je uzlet Siniše Malog krenuo upravo nakon te aprilske noći 2016. godine. U tome ga nije omela ni izjava njegove bivše supruge Marije, koja je u intervju za KRIK, navela da je upravo on glavni akter događaja u Hercegovačkoj.

Pored rušenja u Hercegovačkoj, ime Siniše Malog je povezivano sa ofšor kompanijama. Navodilo se da poseduje 24 apartmana u luksuznom letovalištu “Sveti Nikola” na bugarskom primorju, te da je samo jedan od stanova upisan na njega, dok je 23 kupio u ime dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Bio je na čelu prestonice i kad je portal “Pištaljka” na svom sajtu objavio da je u decembru 2016. namešten tender za nabavku novogodišnje rasvete i da je uslove mogla da ispuni samo jedna firma. Deo javnosti je upravo Malog optuživao da je zloupotrebljavao javne nabavke, dok je krivičnu prijavu, koja je kasnije odbačena, protiv njega tada podnela Inicijativa Ne davimo Beograd.

Malom je, nakon godina spekulacija i jalovog procesa, oborena doktorska disertacija odbranjena na Fakultetu organizacionih nauka. Posle više od pet godina mukotrpnog procesa, Univerzitet u Beogradu je tek krajem 2019. godine utvrdio da je Mali plagirao svoj doktorski rad. Ipak, ni to nije bio dovoljno snažan razlog da on podnese ostavku, niti je ova afera uticala njegov dalji politički razvoj, naprotiv – on se u javnosti danas percipira kao jedan od glavnih favorita za mesto premijera.

Združene taktičke vežbe Foto:FoNet/MOD

Aleksandar Vulin – tetka i druge misterije

Afera “Tetka iz Kanade” je leta 2017. godine bila je prava hit priča Vlade Srbije. Pet godina nakon što je kupio stan na Zvezdari u Beogradu, ministar odbrane Aleksandar Vulin je morao da objašnjava odakle mu 244.620 evra za 107 kvadrata stambenog prostora. Tada je javnost obavestio kako je novac pozajmio od ženine tetke iz Kanade. Na pitanje kako je toliku količinu novca uspeo da unese u zemlju, imajući u vidu da svaki iznos veći od 10 hiljada evra mora da se prijavi na granici i objasni poreklo novca, Vulin je rekao da je unosio devet po devet hiljada evra.

“Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto devet hiljada po hiljada, po zakonu”, odgovorio je Vulin novinarima koji očigledno nisu verovali da je ministar toliko često posećivao tetku u Kanadi.

Zanimljivo je da Vulin jedan od onih koji su se dovodili u vezu i sa slučajem Jovanjica, imanjem gde je svojevremeno brao paradajz. Na istom mestu, četiri godine kasnije, utvrđeno je da postoji 12 hektara zasađene marihune, nakon čega je uhapšen vlasnik imanja Predrag  Kuluvija, za kojeg se u javnosti govorilo da gaji dobre odnose sa vrhom države.