Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako se činilo da vlast nije zainteresovana previše za rezultat referenduma, ono što se dešavalo na glasačkim mestima širom Srbije, pokazuje sasvim suprotno. Kako je pažnja bila usmerena na gradske sredine, nejavći broj sumnjivih poteza i zapisnika zabeležen je u manjim mestima. A bilo je svega. Od upisivanja žiro računa na mestu za potpise, do falsifikovanja potpisa drugih.

U optini Lučani na biračkom mestu 8, Gornja Kravarica, zapisnik je potpisalo 12 članova. I to nije ništa sporno.

Ono što je neuobičajeno jeste što su isti ti članovi odbora pored svog imena uredno napisali i brojeve svojih tekućih računa.

Izvor: Republička izborna komisija

U opštini Prijepolje na glasačkom mestu broj 45 situacija je bila sasvim drugačija.

Na ovom glasčkom mestu od 173 upisanih birača, glasalo je svega 27 građana.

Za promenu Ustava glasalo je 19 a protiv 8 birača.

Zapisnik sa ovim rezultatima potpisao je samo jedan član glasačkog odbora. Tako ispada da je sam sve kontrolisao pa i sebe.

Izvor: Republička izborna komisija

U Sjenici je zabeležen još jedan problematičan primer. Naime na glasačkom mestu 11, potpisi članova glasačkog odbora su falsifikovani.

To se jasno vidi. U delu gde se upisuju imena članova odbora treba da se stavi i potpis, kao potvrda autentičnosti zapisnika.

Ono što se može videti je da je isti ili gotovo isti paraf stavljen kod svakog imena. Iz toga se može zaključiti da je zapisnik i u ovom slučaju odobrila jedan osoba, te da su potpisi ostalih članova zapravo falsifikovani.

Izvor: Republička izborna komisija

Na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, koji je održan u nedelju, većina je zaokružila „DA“, ali je izlaznost je bila tek 30,65 odsto od broja upisanih. Ono što je zanimljivo je da je opcija NE pobedila u gotovo svim većim gradovima, Beogradu, Novom Sadu, Nišu…

Bonus video: Napad na članove inicijative Kreni promeni 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar