Ponovljeni izbori u Šapcu
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Puna tri meseca nakon parlamentarnih izbora u Srbiji javnost i dalje ne zna gde je sve formirana lokalna vlast, a koje su opštine mesecima bez rukovodstva, jer ovakvi podaci zvanično ne postoje.

Niko u državi se ne bavi ovim problemom, pa sve dok Republički zavod za statistiku ne objavi publikaciju sa rezultatima izbora, obično nekoliko meseci po njihovom završetku, ne postoji način da se informišemo gde ima problema u formiranju vlasti.

Osim možda na internetu i putem pisanja medija. A opet mediji imaju problem da do ovih podataka dođu i tako ulazimo u začarani krug nedostajućih informacija i brojki, a građani pojedinih opština ne znaju da nemaju gradonalelnika i vlast, ko je uopšte u vladajućoj garnituri, a ko u opoziciji.

Šta se zna…

Tako, recimo, Novi Sad još nema gradonačelnika, iako je pre mesec dana održana konstitutivna sednica. Tada je kandidatkinja Srpske napredne stranke Jelena Marinković Radomirović, dosadašnja odbornica u dva mandata, izabrana za novu predsednicu Skupštine Grada Novog Sada, međutim, izvršna vlast još nije konstituisana jer u SNS još nije odlučeno da li će gradonačelnih ostati Miloš Vučević ili će to postati Milan Đurić, koji se pominje kao drugi kandidat.

Opština Novi Beograd takođe je u magli. Aleksandar Šapić definitivno više neće biti predsednik opštine, on je na konstitutivnoj sednici početkom septembra izabran za predsedavajućeg Skupštine opštine, a tada je najavio da će druga sednica novog saziva biti održana u oktobru, kada će biti poznato i ime novog predsednika. 

Koliko je poznato, slična situacija je i u opštini Zemun, gde je u avgustu za predsednicu Skupštine opštine izabrana Andrijana Kukolj (SNS), za sekretara Skupštine u novom sazivu Marko Janković, ime predsednika opštine i dalje je nepoznato.

Ovakvih je slučajeva širom Srbije, ali podataka nema.

Administrativni Kineski zid 

Programski direktor Cesida Bojan Klačar kaže da ova organizacija upozorava već duže vreme da postoje ozbiljni problemi u vezi funkcionisanja izborne administracije.

Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

„Opštinske i gradske komisije imaju vrlo malo kapaciteta da podatke objedine i učine transparentnim, Oni jedva da imaju neku vrstu sajta, a neki čak ni to. Ti sajtovi često nisu ažurirani, pa je nemoguće saznati da li je vlast uopšte formirana, koje odborničke grupe su u vladajućoj većini, a koje u opoziciji. Te podatke moći ćemo da dobijemo tek kad Republički zavod za statistiku napravi publikaciju sa rezultatima“, navodi Klačar za Nova.rs.

Ukoliko se desi da nekom padne na pamet (kao na primer medijima, kojima je to posao) da istraže gde još nije formirana vlast u Srbiji, naleteće na veliki administrativni zid.

„Podaci možda i postoje, ali u tom slučaju bi trebalo kontaktirati jednu po jednu opštinu i tražiti zvanične podatke. U 2020. godini to je apsolutno besmisleno i nepotreban posao. Lokalne vlasti moraju imati osposobljen mehanizam da prikupe, objedine i objave ove podatke“, zaključuje Klačar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare