Transparentnost: Ograničiti troškove u izbornim kampanjama

Politika 13. jan. 202111:09
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas da se, u okviru neophodnih izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, ograniče troškovi u izbornim kampanjama, koje su sada nepotrebno skupe te da se i na taj način Zakon uskladi sa preporukama međunarodnih organizacija za ovu oblast.

Kako je saopšteno, dobar podsetnik na te preporuke jeste vest koja je stigla iz Prištine, da je tamošnja Centralna izborna komisija (CIK) utvrdila da će maksimalni troškovi političkih partija za predizbornu kampanju biti 934.831 evro.

„Na Kosovu je, naime, zakonom propisano da je trošak za kampanju ograničen na pola evra za svakog registrovanog glasača. Kada bi u Zakonu Srbije postojalo takvo ograničenje, ni jedna kampanja za parlamentarne izbore ne bi smela da košta više od 3.291.832,5 evra, odnosno 387.119.502 dinara. Na letos održanim parlamentarnim izborima, troškovi koje je prijavila vladajuća Srpska napredna stranka bili su 685 miliona dinara“, naveli su u saopštenju.

TS je nedavno predstavila nalaze uporednog istraživanja propisa o transparentnosti finansiranja kampanje sa kolegama iz TI Češke, u kojoj je ograničenje potrošnje na izborima je 3,6 miliona evra.

Tom prilikom TS je predstavila i analizu Zakona i iznela niz drugih preporuka za njegove unapređenje.

„U Srbiji, troškovi vodećih aktera na parlamentarnim i predsedničkim izborima, i pored snažnog vođenja funkcionerske kampanje, koje se u tim finansijskim izveštajima ne prikazuje, a značajno smanjuje potrebu za plaćenom promocijom, često prelaze pet miliona evra. Jedan od razloga za ovako skupe kampanje je sistem raspodele sredstava iz budžeta, u kojem je svega 20 odsto novca namenjeno ravnomernom predstavljanju učesnika izbora, dok se 80 odsto dodeljuje na osnovu ostvarenog uspeha na izborima“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar