Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Političke nesuglasice u opštini Topola koje varniče od prošlogodišnjih izbora između SNS-a koja je osvojila vlast  i dugogodišnjeg predsednika te opštine Dragana Jovanovića iz "Bolje Srbije", kulminirale su današnjim prekidom redovne sednice Skupštine opštine. 

Sednica koja je počela regularno, kako su za Nova.rs ispričali pojedini odbornici, prekinuta je posle prve tačke dnevnog reda u kojoj je izglasano oduzimanje mandata odborniku koji je nedavno napustio SNS i sada se izjašnjava kao samostalni odbornik. Burne reakcije izazvalo je oduzimanje prava glasa upravo tom odborniku  i uvažavanje glasa kandidata kome još nije potvrđen mandat.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„U Topoli se dogodila nezapamćena krađa, kakva nije zabeležena u istoriji parlamentarizma u Srbiji. Glasao je čovek doveden sa ulice, a zabranjeno je glasanje odborniku koji je regularno dobio poziv i materijal za današnju sednicu“ kaže za Nova.rs Dragan Jovanović, nekadašnji predsednik opštine i lider najveće opozicione grupe „Bolja Srbija“.

On objašnjava da je pravo glasa uskraćeno odborniku koji je nedavno napustio SNS, a da je umesto njega glasao kandidat kome još nije potvrđen mandat.

Foto: Privatna arhiva

Takva odluka dovela je do nezadovoljstva opozicionih odbornika, pa je na skupštinskom zasedanju došlo do verbalnog sukoba i koškanja među odbornicima zbog čega je prekinuta sednica, ali je i pored svega usvojeno oduzimanje mandata nekadašnjem SNS odborniku.

U Topoli su inače, prošlogodišnji junski izbori bili među najneizvesnijim u Srbiji, gde su malobrojni glasovi odlučivali da li će vlast osvojiti SNS ili dugogodišnji predsednik opštine Dragan  Jovanović iz „Bolje Srbije“, koji je opštinom podno Oplenca vladao u prethodna četiri mandata.

Izborni tas pretegao je na stranu SNS-a, ali se u poslednje vreme promenila klima u odborničkim redovima vladajuće opcije, koju  je napustilo troje odbornika.

Jovanović za naš portal kaže da je od 41 odbornika, odnos snaga sada na strani opozicije, te da je posle napuštanje troje odbornika,  SNS ostala sa 20 ljudi, dok je na drugoj strani 21 odbornik.

„Klackalica u kojoj samo jedan glas odlučuje ko će vladati opštinom, danas je  prešla na stranu opozicije, a SNS vlast je, videvši da gubi većinu, prekinula zasedanje’“,  kaže  Jovanović, dodajući da je među 12 tačaka predviđenih dnevnim redom Skupštine bilo i važnih tema, ali da se vlast, kako navodi, uplašila od preglasavanja i prekinula zasedanje.

Opština: Sednica nije prekinuta, već je „zaključena“

Tvrdnje nekadašnjeg predsednika opštine, Nova.rs  proveravala je kod aktuelnog predsednika Igora Petrovića (SNS), koji je na naše pitanje da li je i zbog čega prekinuto skupštinsko zasedanje, odgovorio da to nije u njegovoj nadležnosti.

„Ja sam predsednik Opštine, nisam predsednik Skupštine, nije to moja nadležnost. Obratite se predsedniku Skupštine i on će vam sve objasniti’’, kratko nam je odgovorio Petrović.

Međutim, ni predsednik Skupštine Miodrag Milovanović nije bio rečitiji. On je u telefonskom razgovoru  potvrdio da je na sednici  došlo do verbalnog sukoba među odbornicima,  ali nije želeo da komentariše zbog čega je došlo do neslaganja.

Foto: Privatna arhiva

Milovanović je dodao da sednica nije prekinuta, već da je zaključena posle prve tačke dnevnog reda i to na inicijativu predstavnika predlagača (predsednik opštine Igor Petrović), koji je povukao ostale tačke sa dnevnog reda, zbog, kako je istakao, mogućnosti da verbalni sukob odbornika, preraste u fizički obračun.

Na naše pitanje da li je bivšem odborniku SNS-a bilo zabranjeno da glasa, a sa druge strane dozvoljeno kandidatu koji još nije položio zakletvu, Milovanović je zatražio da mu sva pitanja pošaljemo elektronskom poštom i da će nam odgovoriti.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta, predsednik Skupštine opštine Topola nije odgovorio na naša pitanja.

Opozicija: Podnećemo tužbu zbog nezakonitih radnji

U odborničkoj grupi „Bolja Srbija“ najavljuju da će zbog današnjih dešavanja na sednici podneti tužbu Upravnom sudu i zatražiti da se usvojena odluka o oduzimanju mandata samostalnom odborniku Zoranu Matiću poništi. Predsednik te odborničke grupe Dragan Jovanović tvrdi da je sednica bila nezakonita, jer su na njoj kako kaže, glasali ljudi koji nisu odbornici.

Takođe, Jovanović je najavio i da će o svemu obavestiti Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, navodeći da je u Topoli napravljeno nezabeleženo kršenje parlamentarnih zakonitosti.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare