Hoće li birači u Topoli po treći put na lokalne izbore?

Podeli:
Foto: privatna arhiva

Na biračkom mestu u selu Šatornja u opštini Topola, moguće je organizovanje lokalnih izbora po treći put. U Topoli je na Vidovdan 28. juna, zbog neregularnosti ponovljeno glasanje na dva biračka mesta, ali je, prema tvrdnjama predsednika stranke Bolja Srbija i aktuelnog predsednika Skupštine opštine Topola, Dragana Jovanovića , ‘’jedan pojedinac’’ podneo žalbu na regularnost izbora u Šatornji, pa ni pet dana od ponovljenog glasnja nije poznato da li su lokalni izbori završeni ili će birači po treći put biti pozvani na birališta.

Dragan Jovanović za naš portal objašnjava da je njegova stranka „Bolja Srbija“ i na ponovljenim izborima 28.juna, imala više glasova od Srpske napredne stranke, ali da još uvek nisu okončani lokalni izbori, jer se čeka odgovor Upravnog suda na žalbu, koju je zbog nereglularnosti podneo, kako navodi „jedan pojedinac“. Prema Jovanovićevim saznanjima, od Upravnog suda se traži da izbori u Šatornji budu ponovljeni, jer je u proširenom sastavu biračkog odbora, bio rođak jednog od kandidata za odbornika sa liste Grupa građana „Novi ljudi“. On je ocenio da lokalni izbori u Topoli „prelaze u lakrdiju“, jer je postalo očigledno da će SNS „obarati glasanje sve dok ne pobedi“.

„Čak i da su sporni rođački odnosi zbog kojih se traži poništavanje izbora, mogli su da se žale odmah kada su imenovani članovi biračkog odbora, a to je bilo dan uoči izbora“ kaže Jovanović, ocenjujući da bi na taj način „neregularnost“ mogla da bude izbegnuta ranije.

„Zašto se čekalo da izbori prođu, prebroje se glasovi, pa kada je rezultat nepovoljan, hajde da ponovo poništimo izbore“.

Jovanović je podsetio da je lista koju je predvodio na lokalnim izborima dva puta pobedila, te smatra da je obaranje izbornih rezultata „nasilno prekrajanje volje građana“.

„Imam još gram nade da će se Upravni sud izdići iznad svega ovoga i doneti pravednu presudu. Ima li smisla i po treći put izlaziti na izbore, pogotovo sada kada se u gradovima i opštinama širom zemlje uvode pojačane protivepidemiološke mere? Da li se to ikada, igde desilo od uvođenja višestranačja u Srbiji“, pita se lider stranke Bolja Strbija i najavljuje da će zatražiti pravnu zaštitu birača.

„Grupa advokata iz Advokatske komore Srbije, ponudila je pravnu pomoć i uputiće žalbu Ustavnom sudu Srbije . Zatražićemo privremenu meru zastite birača u opštini Topola, jer se na najgrublji način krši ustavno pravo svakog građanina opštine da bira slobodno i da bude biran,“ zaključio je Jovanović.

Foto: privatna arhiva

Kako su tekli lokalni izbori u Topoli?

Podsećamo, u Topoli je posle lokalnih izbora 21.juna, pobedila lista Dragana Jovanovića, a zbog prigovora SNS-a, poništeno je glasanje na dva najveća biračka mesta. Na ponovljenim izborima nedelju dana kasnije, na Vidivdan, ponovo je pobedila lista aktuelnog predsednika Skupštine opštine Topola. Prema svedočenju građana Topole i članova biračkih odbora, aktivisti SNS-a su uoči izbora meštanima podelili preko 12.000 prehrambenih paketa i na taj način uticali na birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku.

Iz SNS-a su za naš portal, negirali navode o podeli paketa građanima i najavili da neće podnositi prigovore na regularnost ponovljenih izbora. Takođe, našem portal je rečeno, da će SNS u Topoli formirati skupštinsku većinu sa strankama koje su prešle census i da će ‘’Dragana Jovanovića poslati u političku istoriju“.

Dragan Jovanović, predsednik stranke Bolja Srbija, na čelu opštine Topla nalazi se 16 godina, a za predsednika Opštine i prvog čoveka Skupštine biran je u četiri uzastopna mandata.

Komentari

Vaš komentar