Ivica Dacic Branko Ruzic Novica Toncev
Foto:Vesna Lalić/Nemanja Jovanović/E-Stock/Mirko Rodić

Zategnuti odnosi i tenzije između socijalista i naprednjaka, postali su manir i dobro razrađen šablon, po kojem se nakon svakih izbora jedna strana bori za što više resora i funkcija, a druga da taj broj umanji. Tako svaki put kada imamo pregovore o koaliciji dve najveće stranke u Srbiji, imamo huškače sa obe strane koji taj dogovor "navodno" miniraju raznim sukobima, mahom na lokalnom nivou, ali pamtimo i one u samom vrhu stranaka. Politički analitičar Boban Stojanović kaže da ti sukobi uglavnom prestanu onda kada se funkcije podele, a buntovni funkcioneri pregaze preko svojih uverenja čim sednu u fotelje.

Ovog puta kao glavni miner koalicije u prvi plan se isturio potpredsednik SPS i prvi čovek Surdulice Novica Tončev. Mada, možda je umesto „ovog puta“, bolje reći „i ovog puta“ jer se Tončev godinama unazad i upravo nakon svakih izbora u Srbiji spominjao kao čovek koji ruši Dačića, provocira naprednjake i sapliće šefa socijalista da opet uđe u vlast.

Poslednjih dana iz Surdulice samo pljušte pretnje i optužbe. Tončev se probudio u vreme protesta u Beogradu, preteći da će ih preneti i na jug Srbije, te da će sa pet do šest hiljada ljudi blokirati auto put Beograd-Skoplje, ako naprednjaci nastave da otimaju funkcije socijalistima, odnosno mesta direktora u državnim institucijama.

Novica Tončev Foto: N1

Nakon javnog prekora koji mu je uputio šef stranke i ako je verovati Dačićevim rečima, Tončev se izvinio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, međutim, on to nikada nije potvrdio.

PROČITAJTE JOŠ...

Taman kad se taj požar ugasio, Tončev je potpalio novi, optužujući naprednjake iz Surdulice da mu danima šalju preteće poruke na mobilni telefon, te da su mu pod njihovim naređenjem u dva dana probušene gume na automobilu „Tončev gradnje“, a zatim i razlupana šoferšajbna na privatnim kolima. Naprednjaci nisu mnogo čekali, te su mu juče uzvratili da je kukavica, koja odbija da se suoči sa istinom, a to je da ga građani Surdulice više ne žele na mestu prvog čoveka.

Dežurni potpaljivač

Reklo bi se da se istorija ponavlja. Da podsetimo, posle izbora 2014. godine Tončev je rekao da SPS ne treba da uđe u vladu sa naprednjacima, kada mu je uzvratio ministar Nebojša Stefanović predlogom na predsedništvu svoje stranke da se želja socijalistima i ispuni.

Tončev je živce Dačiću trenirao i 2015. za vreme rekonstrukcije Vlade, otvorenim sukobima sa Draganom Stevanovićem Bosketom, prvim čovekom SNS na jugu Srbije i državnim sekretarom u Ministarstvu privrede. Prvi čovek Surdulice je tada javno poručio da treba ispitati kako je Stevanović završio fakultet za tri dana i partijski zapošljavao u Vlasinskim hidroelektranama. Sa druge strane uzvraćeno je više nego degutantnim optužbama o plaćanju seksualnih usluga državnim novcem.

Ni tu nije kraj. Tončev se uz aktuelnog ministra i potpredsednika SPS Branka Ružića 2016. spominjao kao predstavnik struje koja planira da sruši lidera socijalista, nezadovoljni rezultatima koje je SPS dobio na izborima, a pravdajući loš rejting Dačićevim utapanjem u SNS. Tončev je tada socijaliste nazvao najvećim gubitnicima izbora, a ostaće upamćen i niz prozivki Branka Ružića, uglavnom u intervjuima i preko društvenih mreža.

Simptomatično je da su i jedan i drugi utihnuli 2017. godine, kada je Tončev izabran za potpredsednika SPS, a Ružić imenovan za ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Povodom ove prikrivene trgovine resorima, politički analitičar Boban Stojanović kaže da javnost unapred zna da će gledati ovakve sukobe i pre izbora, ali i nakon njih, u vreme sklapanja koalicije.

Foto: Medija centar Beograd

„Tončev ima sukob sa naprednjacima na lokalnom nivou i to se godinama prisilno smiruje, međutim, sad imamo potpuno nov scenario a to je da SPS ovog puta uopšte nije potrebna naprednjacima, pa se oni ponašaju kao pušteni sa lanca i data im je dozvola da rade šta hoće, pa i da razbijaju automobile i buše gume. To je u stvari poruka da je veliko pitanje da li će SPS ući u vlast, a i ako uđe može da računa na minimalni broj resora i funkcija“, navodi Stojanović za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ...

Opasno po Dačića

Objašnjavajući dalje, Stojanović kaže i da nije nikakva tajna da SNS godinama otima glasače socijalistima, te da je ova koalicija do sada koštala Dačića oko 300.000 glasova.
„Od 2014. godine se ciljano radi na tome da SPS izgubi uticaj, čini se sasvim uspešno. Sada su nikad bliži tome da opet odu u opoziciju, a tek onda ako izgube fotelje možemo da očekujemo još ovakvih afera, ali i da se probude nekad najglasniji kritičari SNS među socijalistima, kakav je bio Branko Ružić“, navodi Stojanović.

Upravo je Ružić godinama važio za glavni kamen spoticanja na relaciji Dačić – Vučić.

Foto:Nemanja Jovanović

Ostaće zapamćene njegove izjave u intervjuima, „da mu nije cilj da ruši Dačića, već nekog ko je jak, a zna se ko je najjači u zemlji“, ali i ona da je SPS pretvoren u otirač Vučića i SNS. Usledile su brojne provokacije na društvenim mrežama, pa je na primer javno pohvalio predstavu „Dno“ koja ismeva situaciju u Srbiji i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, rečima „Dno je vrh“. To je poprilično uzburkalo odnose dve stranke, a slično je bilo i nakon što je komentarišući Vučićev televizijski nastup napisao: „Gde ideš Srbijo?“.

Ružić je potom izabran za ministra 29. juna 2017.godine. I zaćutao.

„Ružić jeste primer kako možete da kritikujete i svoju stranku i vladajuću umereno i to sa samo jednim ciljem, da se što bolje pozicionirate. Ako u novom sazivu vlade ne bude ministar opet ćemo ga videti na delu. I to ne samo u kritici Vučića. Ukoliko socijalisti odu u opoziciju, Dačić može vrlo lako da izgubi stranku, a da Ružić tu sebi vidi mesto“, zaključuje Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare