Foto:Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock/fifg

Poslanici Evropskog parlamenta, u amandmanima na izveštaj o Srbiji, navode da se Telekom Srbija ruga evropskim sankcijama, tako što emituje Putinovu propagandu. Istovremeno, direktor Telekoma hvali se saradnjom sa evropskim finansijskim institucijama. Na prvi pogled ovaj kontradiktoran odnos Evropske unije, sagovornici N1 tumače kao "gledanje kroz prste", jer Unija u Srbiji sada ima neke druge prioritete.

Evropski operater koji posluje u skladu sa svim evropskim normama i vrednostima?

„Ne može se reći da na bilo koji način ne promovišemo te prave evropske vrednosti“, poručio je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.

Ili operater koji se ruga evropskoj politici sankcija prema Rusiji?

Baš tako pojedini evropski poslanici tumače činjenicu da Telekom Srbija emituje u Evropskoj uniji zabranjenje ruske kanale. Ali ono što smeta evropskim poslanicima, ne smeta evropskim finansijskim institucijama.

„Mi smo faktički partneri sa Evropskom investicionom bankom“, dodaje Lučić.

Istovremeno i emitovanje ruskih kanala i partnerstvo sa evropskim institucijama moguće je, jer Evropa unija i Telekomu i Srbiji gleda kroz prste, smatraju sagovornici N1.

„Ja mislim da Evropska unija, dok god bude tolerisala sve ostalo što Srbija radi, a što nije usklađeno sa evropskom politikom spram rata u Ukrajini i Rusije, dotle će tolerisati i ponašanje Telekoma. Tako da mislim da je to samo još jedan detalj u sklopu mnogo šireg odnosa Evropske unije prema Srbiji, koja očigledno ovde ima neke druge prioritete i nije toliko fokusirana na naš odnos prema Rusiji“, smatra profesorka FDU Ana Martinioli.

„To što Evropa ne reaguje žešće to je samo zato što u ovom trenutku očekuje da se konačno reše neki veliki politički problemi, pre svega na relaciji Srbija – Kosovo da se ostvari francusko-nemački, odnosno evropski plan“, rekao je profesor FPN u penziji Rade Veljanovski.

Do tada su mediji u drugom planu. Oni koji se medijima bave, nisu saglasni da li bi zbog prakse emitovanja u Evropi zabranjenih ruskih kanala, Telekom morao da bude sankcionisan.

„Mi nismo usvojili nikakav paket sankcija pa u tom smislu ni ova odredba ne može verovatno da se tretira kao nešto što nas obavezuje. A sa druge strane verovatno razmišlja o tome šta je to što publika želi, voli. On verovatno kroz to što nudi ruske kanale publici ostvaruje neku komparativnu prednost na tržištu. Mi možemo da pričamo da li nam se sviđa ili ne sviđa, da li je to etično nije etično, profesionalno, neprofesionalno. Lično smatram da cenzura kao nekakav mehanizam nije dobra praksa“, dodala je Martinioli.

„Ako nekome zapretite nekakvom merom i izreknete mu meru, pa čak i do ukidanja mogućnosti da emituje program to nije cenzura. To je realna mogućnost primene regulatornih mera koje su potpuno legitimne. Kada se radi o propagandi agresivne ratne politike onda tu mora da se interveniše bez obzira čiji je medij u pitanju, da li je naš medij, ruski i neki treći“, rekao je Veljanovski.

Za sada nesakcionisani, ruski mediji dostupni su Telekomovim korisnicima. Nesankcionisani su i srpski mediji, koji po nedavnoj oceni nemačkog javnog servisa u ruskoj propagandi idu i dalje od ruskih.

BONUS VIDEO: Telekom nastavlja kampanju protiv SBB i iz prostorija beogradskih opština

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar