Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/EPA-EFE/VLADIMIR GERDO /SPUTNIK/KREMLIN/TANJUG/RADE PRELIĆ

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić ponovo je optužio Junajted grupu za „fabrikovanje dezinformacija, obmana i preuveličavanja“, navodeći da nije istina da Evropska unija kritikuje Telekom, a potom se pohvalio dobrim partnerstvom svoje kompanije i EU. Međutim, ono što je Lučić u taksativnom navođenju stavki zbog kojih je to partnerstvo dobro propustio da kaže, jeste da je činjenica da Telekom u svojoj ponudi i to u osnovnom paketu, ima kanale koje prenose rusku propagandu, a koje je EU sankcionisala.

Lučić je, reagujući na tekst o kritikama koje Telekom dobija iz Evropske unije, istakao da su „kompanija Telekom Srbija i Evropska unija zapravo izuzetno dobri partneri na projektima za bolji život građana Srbije i dalje unapređenje srpske privrede“.

Zatim je generalni direktor Telekoma pokušao da argumentuje ovu tvrdnju – partnerstvom sa Evropskom investicionom bankom, raznim projektima, otvaranjem predstavništva u Briselu, kao i kanalima Juronjuz i Blumberg.

Pročitajte još:

Lučić je, međutim, zaboravio da pomene da je činjenica da Telekom zaista u svojoj ponudi, i to u osnovnom paketu, ima ruske kanale (Rossia 24 i RT News), koji su sankcionisani i ukinuti u Evropskoj uniji.

Foto: Printskrin/mts.rs

Podsetimo koje su sve kritike iz EU stigle na račun Telekom Srbija.

Više amandmana, koje su podneli poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) na nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji, spominju Telekom Srbiju kao instrument za povećavanje uticaja vladajuće stranke na medijsko tržište u Srbiji. European Western Balkans je imao uvid u tekst amandmana o kojima će se AFET izjašnjavati krajem aprila. Poslanici u Evropskom parlamentu ponavljaju svoj poziv vlastima u Srbiji da pruže uverljive rezultate u istragama povezanim za slučajeve od visokog javnog interesa, uključujući i slučaj Telekoma.

U jednom od amandmana, koji je podnela poslanička grupa „Obnovimo Evropu (Renew Europe)“, osuđuje se državno finansiranje Telekoma, koje kompaniji „daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi urušavanju stanja nezavisnih medija u Srbiji“. Poslanici su pozvali Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke Telekomu, „s obzirom na navodnu zloupotrebu zbog dominantnog položaja na tržištu od strane države za kontrolu medijskog okruženja u Srbiji i susednim zemljama“.

Ponavlja se „zabrinutost“ zbog poslovanja ove telekomunikacione platforme u većinskom vlasništvu države, uz uporne navode da je „vladajuća stranka koristi da poveća svoj uticaj na medijsko tržište u Srbiji putem kupovine i finansiranja medijskih kuća“.

Najzda, u amandmanima se osuđuje i što je Telekom Srbija omogućio prenos Raša tudeja (RT) i pozivaju srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta EU o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT.

Podsetimo, međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Iako MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene u Rusiji, ova odluka će prilično uticati na Putina, budući da ukoliko ne želi da bude uhapšen, više neće moći da odlazi u države koje priznaju jurisdikciju suda u Hagu.

BONUS VIDEO Telekom nastavlja kampanju protiv SBB i iz prostorija beogradskih opština

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare