Taksa za RTS i zvanično 299 dinara

Politika 17. dec. 202019:24
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Skupština Srbije usvolija je izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, tako da će građani ovu taksu od 1. januara 2021. godine plaćati 299 dinara. Do sada se pretplata za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine plaćala 255 dinara. Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koje propisuju povećanje neoporezivog dela dohotka sa 16.300 dinara na 18.300 dinara od 1. januara 2021. godine.

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana produžava se mera koja se odnosi na poreske olakšice za novo zapošljavanje za godinu dana.

U pitanju je povrat na uplatu poreza i doprinosa i to od 65 do 75 odsto za svakog novozaposlenog.

Poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu na dodatu vrednost, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o tržištu kapitala i Zakona o javnoj svojini.

Izglasane su i izmene i dopune Zakona o akcizama kojima je planirano postepeno povećanje akciza na cigarete kako bi se, kako je navedeno u obrazloženju tog propisa, u periodu od 2021. do 2025. godine „dostigao minimalan nivo oporezivanja akcizom u EU od 90 evra na 1.000 komada cigareta“.

Usvojen je i Zakon o fiskalizaciji koji bi, kako je ranije rekao ministar finansija Siniša Mali, trebalo da omogući borbu protiv sive ekonomije i da osavremeni mogućnost i uslove privređivanja u Srbiji.

„Najvažnija izmena zakona odnosi se na mogućnost Poreske uprave da u takozvanom realnom vremenu ima kontrolu nad prometom preko fiskalnih uređaja“, rekao je tada Mali.

Komentari

Vaš komentar