Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U prepodnevnom delu sednice poslanici Skupštine Srbije su danas u objedinjenoj raspravi podržali 14 predloga Vlade za donošenje finansijskih zakona.

Jedino je šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi, govoreći o zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, pitao na koji će se način primenjivati kada je poverenje u institucije koje treba da ga provedu veoma malo.

„Opšta slika demokratije u Srbiji za manjine, posebno za Albance koji se svakodnevo satanizuju i smatraju dežurnim teroristima, dovodi nas u opravdanu nedoumicu kako će se zakon primeniti i prema političkim neistomišljenicima, opoziciji, organizacijama civilnog društva“, rekao je Kamberi.

Ponovio da je demokratija u Srbiji nazadovala, da izbori nisu bili slobodni, da je ovu godinu obeležilo vanredno stanje u kojem se parlament nije sastajao i da su to primetile medjunarodne institucije.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić najviše je govorio o podršci predlogu za povećanja takse za javne medijske servise.

On je rekao da se RTS brzo organizovao za nastavu za daljinu, a da mu on zamera što njegova stranka godinama bila na RTS-u.

Vujić je zamolio predsednika Skupštine da ako je moguće, ubuduće bude objedinjeno manje tačaka dnevnog reda.

Branimir Jovanović iz SDPS-a je ocenio da je povećanje takse na 299 dinara nepopularno ali opravdano, i da je javni servis potreban jer su alternativa rijaliti programi neprimerenog sadržaja na privatnim televizijama.

Ministar finansija Siniša Mali naknadno je obrazložio još dva predloga zakona.

Rekao je da se radi realizacije projekta „Beograd na vodi“ do 14. aprila 2022. godine pridužava rok za uvrđivanju javnog interesa u posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole.

Pored toga, Mali je istakao važnost sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava što će olakšati nabavku lekova.

Predloge su podržali i poslanici SPS-a, SPAS-a, SNS-a, Saveza vojvodjanskih Mađara i Stranke pravde i pomirenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar