Foto: EPA/KENZABURO FUKUHARA

Evropska unija je prilikom snabdevanja Zapadnog Balkana vakcinama ostavila vakuum koji su Srbija i Kina upotrebile u svoju korist, piše nemački dnevnik "Tagesšpigel" (Tagespiegel).

List piše da se i iz nedavnog potpisivanja sporazuma Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o proizvodnji Sinofarm vakcine mogla izvući pouka da vakcina nije korisna samo za suzbijanje pandemije, nego i za realizaciju diplomatskih interesa.

„Memorandum o razumevanju koji su tri države sklopile, ne znači obavezno i da će do kraja godine stvarno u Srbiji biti proizvedeno planiranih deset miliona doza Sinofarmove vakcine. Ali u Evropskoj uniji su veoma svesni da su pre svega Kina i Srbija tim sporazumom izvršile propagandni udar“.

List ocenjuje da to „nije prvi put da je Kina u prilici da pandemiju u Srbiji koristi za svoju veliku predstavu“, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Uz dogovor o proizvodnji Sinofarmove vakcine, podseća dnevnik, u Srbiji se već proizvodi ruska vakcina Sputnjik koja, kao ni kineska, nema odobrenje Agencije za lekove EU (EMA).

„Tagesšpigel“ prenosi reči neimenovanog „predstavnika EU“ da predsednik Srbije „Aleksandar Vučić ne propušta nijednu priliku da Evropskoj uniji demonstrira da se Beograd dobro snalazi i bez njene pomoći“.

Vučić „neumorno vodi i neku vrstu paralelne diplomatije Beograda“, što je, piše dnevnik, pokazao i učešćem na virtuelnom samitu povodom 100. godišnjice Komunističke partije Kine, na kojem većina članica EU nije želela da učestvuje.

„EU sada ima dovoljno vakcina. I kancelarka Angela Merkel najavila je nedavno da će Nemačka preko programa KOVAKS poslati tri miliona doza Zapadnom Balkanu. Ali to ne menja Vučićev ambiciozni plan da uskoro ceo Zapadni Balkan snabdeva vakcinama“, piše list.

„Stručnjak za Jugoistočnu Evropu Dušan Reljić, iz Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP), ipak misli da nije verovatno da će se Srbija okrenuti Kini, pošto su njene trgovinsko-političke veze sa EU daleko jače“, piše dnevnik.

Mnogo veći problem za sve države Zapadnog Balkana, prema Reljićevoj oceni, leži u tome da će susedne članice EU zahvaljujući obilatoj „korona pomoći“ iz Brisela još dalje odmaći u ekonomskom smislu.

„Po sadašnjim pretpostavkama, region neće moći da uhvati priključak sa EU“, ocenio je Reljić za „Tagesšpigel“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar