Viktor Orban, Aleksandar Vučić
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas, na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom, da mu je predsednik mađarske vlade rekao da je najbolje da nabavlja respiratore u Kini i da je nakon toga poslao, kako kaže, sve naše specijalce u tu zemlju.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas, na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom, da mu je predsednik mađarske vlade rekao da je najbolje da nabavlja respiratore u Kini i da je nakon toga poslao, kako kaže, sve naše specijalce u tu zemlju.

Pročitajte još...

“Želim da vam ukažem kakvog je tipa naše prijateljstvo. Bio je premijer češke (Andrej) Babiš, bio sam ja.. Krenula je cela priča oko kovida i bezbroj problema. Onda sam došao ponovo da se vidim s Viktorom i da ga pitam šta da radimo. Mi nismo respiratore, opreme i milion stvari nam je nedostajalo. I Viktor mi je tada rekao, pošto je već Petera (Sirijata) poslao u te zemlje da počne da radi, da idemo u Kinu i samo da požurimo, jer je to jedini način da dobijemo nešto i da nema drugde ničega što bi moglo da nas spase. Mi smo tada požurili i sve naše ljude, sve one koji su sposobni da izvrše specijalne zadatke poslali u Kinu i tako smo nabavljali respiratore. Tada smo nabavljali svu drugu opremu”, opisao je Vučić kako je Srbija nabavljala respiratore na početku epidemije koronavirusa.

“Da nije bilo Viktorovih saveta. Svi smo slušali Viktora. Sećam se tada i Andrej Babiš je slušao, obojica smo slušali, jer smo manje znali o kovidu. I onda smo počeli da delamo, a delali smo brzo”, istakao je Vučić.

Na kraju konferencije, Vučić je najavio da će nastaviti da se druži sa svojim mađarskim prijateljem.

„Mi sad idemo na jedno lepo mesto s pogledom na Dunav. Ja ću da pijem vino, Viktor će da razgovara o svim važnim projektima i da ja još malo dobrog i korisnog vremena zajedno provedemo“, rekao je on na kraju.

Podsetimo, Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom istakao da je zahvalan Orbanu zbog podrške Srbije, te da je ponosan što mađarskom ministru, Peteru Sijartu, uručio Orden srpske zastave.

S druge strane, predsednik mađarske vlade ponovio je svoj stav da Srbija mora da postane član Evropske unije, praveći paralelu sa učlanjenjem Poljske 2004. godine u evropsku zajednicu naroda.

„Sećam se 2004. godine kad smo svi hteli u Evropsku uniju, ali u tom trenutku se izdvojila jedna ključna zemlja, koja je morala postati deo Unije kako bi se integrisala cela srednja Evropa. To je bila Poljska. Danas je ključna zemlja regiona je Srbija i ona mora postati deo Evropske unije kako bi se ceo region integrisao“, nagalasio je on da bez „snažne Srbije neće ni Mađarska biti sigurna“.

„Jednom meni, jednom tebi. Možete računati na Mađarsku, kao što Mađarska računa na Srbiju“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Vučić i Jeremić u klinču

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)