Foto: Vesna Lalić

Greška je bila što sam istovremeno otvorio sve frontove - protiv tajkuna, kriminalnih klanova, dela međunarodne zajednice na temi odbrane naših interesa na Kosovu, loših kadrovskih rešenja. Zbog toga su svi ti frontovi po prirodi stvari pomagali dolasku SNS na vlast, štiteći svoje interese. Greška je bila i u komunikaciji sa javnošću, jer nisam otvoreno i dovoljno pred javnost izneo da su svi ti frontovi otvoreni i do koje mere budućnost Srbije zavisi od rezultata tih izbora, kaže za novine Nova bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić odgovarajući na pitanje da li postoji nešto zbog čega se kaje, kad je reč o 2012. godini i dolasku SNS na vlast.

Na dan kada SNS obeležava 13 godina postojanja Tadić govori o tome šta su građani Srbije u tom periodu dobili, posebno nakon izbora 2012. koje je u drugom krugu izgubio od aktuelnog režima.

„Vučić je izgradio duboko kriminalizovani sistem, u kome niko nije siguran i u kom vlada sveopšti strah. Podsećam vas da su prvo on i Nikolić nasrnuli na funkcionere DS-a masovnim montiranim procesima, koji su skoro stoprocentno pali na sudu. U međuvremenu je pod maglom te lažne borbe protiv korupcije, stvarne lopove iz te stranke integrisao u svoj sistem. Potom je u toj već kreiranoj atmosferi strana zapretio vlasnicima i direktorima medija i tajkunima, koji su podvili glavu i pristali na njegove direktne ili indirektne diktate. Podsećam vas i da je kriminalizacija našeg društva zapravo bila i praktično predizborno obećanje SNS, jer su pre izbora 2012 obećali amnestiranje zatvorenika i time obezbedili glasove njih i njihovih porodica. Tako su stvorili snažne kriminalne batinaške formacije po modelu Belivukovog klana, koje su u kampanjama, na izbornim mestima ili na inauguracijama uterivale strah u kosti građanima.

Opozicija svesno obezbedila prostor Vučiću

„Ali za genezu ovog zla je neophodno takođe se podsetiti i da mu se pre toga deo opozicije dodvoravao želeći da se dokopa vlasti i funkcija, jer se nakon Petog oktobra na vlast previše privikli. Kada ih je on, nakon što se poigrao njihovim ambicijama, odbio za funkcije domaće i međunarodne i posmenjivao s lukrativnih i značajnih položaja jednog po jednog, setili su se da su opozicija. Ja sam i tada upozoravao da će nastati takva asimetrija između vlasti i opozicije da će tu razliku biti skoro nemoguće dostići. Međutim, deo opozicije to ili nije razumeo ili je svesno obezbedio Vučiću prostor da izgradi temelje za ovo što živimo danas“, kaže Tadić.

Na pitanje kako reaguje na priče koje su i danas aktuelne, da je lično doprineo nastanku SNS, Tadić kaže:

„Priče da sam ja učestvovao u stvaranju SNS-a predstavljaju jednako veliku i malignu laž kao što je laž u kojoj živimo koju generiše režim. I jedno i drugo je svedočanstvo duboke patologije naše političke kulture. Međutim, vrlo je simptomatično da se niko nije zapitao zašto Vučić i Nikolić nikada nisu demantovali te tvrdnje i zašto se to pitanje godinama upućuje samo meni, a ne i njima. Niko od novinara koji meni postavljaju to pitanje ne primećuje tu malu činjenicu. Zar zaista bilo ko može da misli da Vučić i Nikolić to ne bi snažno demantovali da im nije u interesu da vlada ta laž? A u interesu im je jer im odgovara da se time diskreditujem ja kao njihov politički protivnik, a i da se na bazi te laži odgovornost u našem biračkom telu prebacuje na bivšu vlast. Oni vrlo dobro znaju da na vlasti opstaju ne samo pomoću njihovih birača, već pre svega pomoću demotivisanja birača koji su za nas glasali i te 2012. godine“, kaže Tadić i dodaje:

„A jedina istina je da sam ja i te 2012. stajao svojom kandidaturom lično na braniku Srbije od zla koje je nakon našeg poraza usledilo. I da sam stajao manje više sam, dok su oni koji me danas optužuju za formiranje SNS-a uglavnom bili ili beli listići ili delovi unutar našeg sistema koji su već tada prešli na drugu stranu. To znači da i danas oni koji iz opozicije ili tzv. građanskih krugova šire tu laž, zapravo svesno ili nesvesno pomažu Vučiću i da se njihova navodna međusobna borba u stvari svodi samo na to ko će uspešnije ovo društvo voditi brutalnim obmanama i ko će uspešnije manipulisati medijima i nacionalnim resursima. Laži, obmanje i pljačka su ključne karakteristike Vučićeve vlasti, ali na žalost i jednog značajanog dela opozicije“.

Kad je reč o tome da li bi danas nešto drugačije uradio i da li se kaje zbog nekih odluka donetih u tom periodu kaže da je što se tiče njihovog dolaska na vlast, apsurdno da se to pitanje postavlja njemu, koji je uvek stajao na crtu.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

„Što se tiče nastanka SNS-a ne bih mogao ništa drugačije da uradim, jer u tome nisam ni učestvovao. Što se tiče njihovog dolaska na vlast, apsurdno je da se to pitanje postavlja meni koji sam im uvek, pa i tada, stajao na crtu, ulazeći u životne rizike i plaćajući ogromne cene te borbe. Greška je bila, međutim, što sam istovremeno otvorio sve frontove- protiv tajkuna, kriminalnih klanova, dela međunaodne zajednice na temi odbrane naših interesa na Kosovu, loših kadrovaskih rešenja. Zbog toga su svi ti frontovi po prirodi stvari pomagali dolasku SNS-a na vlast, štiteći svoje interese. Greška je bila i u komunikaciji sa javnošću, jer nisam otvoreno i dovoljno pred javnost izneo da su svi ti frontovi otvoreni i do koje mere budućnost Srbije zavisi od rezultata tih izbora. Npr. građani su mi zamerali neka kadrovska rešenja, ni ne znajući da ti ljudi ne bi bili deo vlasti nakon izbora. A oni su to već uveliko vrlo dobro znali i već uveliko zbog toga radili protiv naše pobede. Veliki deo belih listića je pripadao tom pokretu iz najboljih namera i moja greška je što nisam komunicirao sa njima, jer sam siguran da bi mnogo bolje razumeli koliko je taj pokret štetan i koliko ono protiv čega su se borili zapravo nije onako kako su to oni videli. Ipak, uprkos svemu tome izgubili smo za samo manje od 2 odsto i ostvarili rezultat koji bi danas bio dovoljan za pobedu“, zaključuje Tadić.

BONUS VIDEO: Tadić o Dijani Hrkalović i slučaju Jovanjica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare