Foto: Printscreen/YouTube/TVVIJESTI PODGORICA

Lider opozicionih lista u Crnoj Gori Zdravko Krivokapić - "Za budućnost Crne Gore", Aleksa Bečić - "Mir je naša nacija" i Dritan Abazović - "Crno na bijelo bili su gosti emisije "Načisto sa Petrom Komnenićem" u kojoj su govorili o rezultatima izbora u Crnoj Gori, smeni vlasti i sukobima koji su aktuelni u prethodnih nekoliko dana. Aleksa Bečić poručio je građanima da ovo nije ni prosrpska, ni prosrpska, već procrnogorska vlast.

Bečić je rekao građanima Crna Gore da budu opušteni i da skupe snagu da urade nešto veliko za svoj narod.

„Ako bude nekih skupova, dočekajte ih aplauzima jer su to naši prijatelji. Hoćemo zajedno da slavimo, zajedno da idemo na sahrane i da gradimo crkve i džamije. To je naša obaveza prema onima koji dolaze. Neka pobedi mir“, zaključio je Bečić.

Ekspertska vlada

Na pitanje da li če vlada biti ekspertska, Krivokapić je rekao je to princip koji je ustanovljen i oko kojeg neće biti dilema.

„Onaj ko je najbolji u zdravstvu će biti ministar zdravlja. Lično smatram da treba da imamo šeme za kvalitet i da to možemo za sat vremena da ustanovimo“ i napomenup da on neće biti mandatar za sastav vlade.

„Crna Gora ima neponovljivu šansu i istorijsku priliku da napravi sistem koja ne zavisi od jedne partije i jednog čoveka. Nikakve političke kombinatorike nisu poželjne. Verujem da ćemo za sat vremena imati dogovorene ključne odluke“, rekao je Krivokapić.

Abazović veruje da je eksperstska vlada neophodna i da neće biti nikakvog revanšizma ili militarizma prema pripadnicima DPS.

Foto: Printscreen/YouTube/TVVIJESTI PODGORICA

„Nakon formiranja vlade, stvar je morala da predsednik Đukanović podnese ostavku i da imamo nove predsedničke izbore“, rekao je Abazović.

Ko god je radio pošteno i fer može da bude skroz relaksiran“, dodao je Abazović i rekao da očekuje da većina ima i više od 41 mandata.

Spoljna politika

Govoreći o pitanjima spoljne politike, trojica lidera su se saglasili oko toga da evropski put nema alternativu.

„Kada imate jasne kriterijume, sve je jasno. Poštujete pravila i jasno je u kom pravcu ide vaša država. Nemoguće je da se odustane od evropskog puta. Insistiraćemo da demokratija bude suštinska i da je svaki građanin oseti“.

Abazović je rekao da država neće menjati politički kurs i da mu je žao što su pokvareni odnosi sa Srbijom.

„Sa svim susedima imamo dobre odnose, ali Crna Gora prvenstveno mora da se vodi svojim vlastitim nacionalnim interesima“, rekao je Abazović.

Smena državnog tužioca

Predstavnici opozicije rekli su da treba da se radi u skladu sa zakonom i Ustavom. Učesnici protesta zatražili su smenu specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg povezuju sa režimom DPS.

„Ako je tužilac zaštitnik mafije, ne može on da sprovodi neke stvari. Ako mi budemo efikasni da se obračunamo sa kriminalom, nema razloga za strah“, rekao je Abazović i dodao da neće dozvoliti da građane Crna Gore neko politički maltletira. Poručio je da su Crna Gora svi ljudi bez obzira za koga su glasali, rekao je Abazović.

„Pod hitno moramo da smenimo direktora Uprave policije i da izaberemo direktora ANB-a. Nećemo dozvoliti da nas maltretiraju osobe koje su čuvale korupciju na štetu građana Crne Gore i budžeta“, dodaje Abazović.

Novi zakoni

Abazović je bio jasan i rekao da dva zakona koja odmah treba da se donesu jesu zakoni o imovini i lustraciji.

„Oni koji ne mogu da dokažu imovinu, moraće da idu pred nadležne organe. U Crnoj Gori ne znamo kako neko vozi ferari ili auto od 100.000 eura. I ove majbahe neće imati ko da kupi. Bahaćenja kao u Crnoj Gori nema nigde“, rekao je Abazović.

Bečić je kratko prokomentarisao da su upravo loši zakon doveli Crnu Goru u situaciju u kojoj se ona sada nalazi.

Krivokapić je bio nešto konkretniji.

„Prva stvar će biti da prodamo dva majbaha i taj novac vratimo građanima. Ti isti koji vladaju 30 godina, došli su na priči kako je neko pojeo jagnje“, rekao je Krivokapić.

Foto: Printscreen/YouTube/TVVIJESTI PODGORICA

Predstavnici opozicije su se saglasili da je potrebno da se promeni sporni Zakon o slobodi veroispovesti, čije norme su problematične jer stvaraju diskriminaciju.

„Samo je DPS mogao da bude toliko stupidan da ne veruje da su neke norme tog zakona u suprotnosti sa ustavom. Potrebno nam je samo da se sve verske zajednice dovedu u jednaku ravan, a sve ono što bi bilo narušavanje te ravnoteže treba isključiti“, rekao je Abazović i pozvao pravnike i advokate da se uključe u celokupan proces, rekao je lider koalicije „Crno na bijelo“.

„Važno je imati dobru nameru koju ćemo posle pretočiti u delo“, jasan je Abazović.

Ekonomija

Krivokapić je rekao građanima da opozicija mesecima radi na tome kako da zemlju spasi ekonomske krize.

„Građani moraju da budu solidarni i da veruju da neće kasniti nijedna plata, niti penzija. Paket mera koje donosi država mora da bude paket solidarnosti. Para je uvek bilo u Crnoj Gori, samo je pitanje kako su se one trošile. Ako je neko ugrožen sa stanovišta bezbednosti zašto se ne zapitao da li je on uzrok takvog stanja. Veliki novac trošimo za bezbednost jednog čoveka“, rekao je Krivokapić, dodajući da će ići ulicom Podgorice bez obezbeđenja.

Abazović je dodao je predugo čekalo na set mera koje je donela vlada DPS.

„Garantujem da smo više od 600 miliona evra izgubili zato što smo zatvorili granice. Kratkoročni cilj mora da bude stabilizacija javnih finansija, srednjeročno napredak, a dugoročno mislim da možemo da budemo zemlja visokog životnog standarda“, rekao je Abazović i pozvao građane da sve one koji su podržavali DPS da zajedno pruže podršku opoziciji kako bi Crna Gora bila bolja.

Protesti na Cetinju

Bečić je, povodom današnjih protesta na Cetinju, izjavio da je događaj bio miran i da je došao Brano Mićunović kako bi branio svog podređenog Mila Đukanovića.

„Zajednički zadatak da ovaj posao privedemo kraju. Skup na Cetinju je bio miran. Došao je Brano Mićunović koji je došao da brani svog podređenog Mila Đukanovića. Moj poziv skupovima koji dolaze – ostanite kući, idite na roštilj, do mora. Mi hoćemo da mirimo Crnu Goru. Mi smo pobedili da bi ovu državu konačno pomirili“, rekao je Bečić.

Abazović je dodao da mu je drago da su jednoglasno osudili napade.

„Nema potrebe za podizanjem tenzija, to jedino odgovara odlazećem režimu. Da je deo opozicije hteo da profitira od nacionalizma, to bi radili još pre izbora. Pripadnici Bošnjačkog naroda su u Pljevljima bili uplašeni. Naš cilj je da garantujemo da će biti samo bolje i da ćemo učiniti sve da se svi osećaju sigurno“, rekao lider partije URA.

 

Na početku emisije nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić rekao je da je pobedila sloboda i da će sa njom ići u budućnost. Dritan Abazović izjavio je da su se vratili kao pobednici, te da su čuda moguća, dok je lider demokrata Aleksa Bečić rekao da je ovo istorijski rezultat.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare