Bivši predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas aktuelnog šefa države Aleksandra Vučića na televizijski duel kako bi raspravili o "svim optužbama koje svakodnevno iznosi na račun bivše vlasti".

„Aleksandar Vučić je i danas, uoči odlaska u Vašington, nastavio da iznosi laži kojima godinama obmanjuje naše građane u vezi sa Кosovom. Jedini plan koji je Vučić ikada izneo za rešavanje kosovskog problema je taj plan brutalne propagande i laži, kojima skreće pažnju javnosti sa katastrofalnih posledica kosovske politike njegove vlasti“, navodi Tadić.

Tadić navodi da je Vučić u „očajničkim pokušajima da zadrži u svom biračkom telu poziciju „velikog patriote“, a da istovremeno ispuni „obećanu servilnost u rešavanju kosovskog pitanja Zapadu, kojim su naprednjaci i došli na vlast 2012. godine“:

Godinama pred građane iznosi isključivo laži o odgovornosti bivše vlasti i primitivnu kombinaciju zakukavanja i samohvalospeva kako se bori kao lav. Njagova vlast je jedina koja nikada nije iznela nijedan plan za Кosovo. Pa da se podsetimo elementarnih činjenica koje oberlažov pokušava da sakrije i falsifikuje istoriju“, istakao je Tadić.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema njegovim rečima, laž je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde ozvaničilo priznavanje kosovske nezavisnosti.

„Pre svega, taj sud nije ni dao, već izbegao da da mišljenje. Da smo postavili loše pitanje tom sudu, kako to Vučić tvrdi, sigurno ne bi izbegli da daju odgovor. To što albanska strana odgovor MSP-a tumači kao legalizovanje kosovske nezavisnosti je propaganda kojom se oni bore za njihove interese. Ali je ne samo nelegitimno, nego i nelegalno da predsednik Srbije koristi istu propagandu i time direktno urušava interese naše države. Njegova dužnost je da se bori za tumačenje tog neodređenog odgovora u interesu Srbije, a ne da to koristi u svrhu napada na bivšu vlast i da ponavlja reči Haradinaja i Tačija“, smatra bivši predsednik Srbije, dodajući i da je laž da su u vreme njegove vlasti statusni pregovori izmešteni iz UN u EU.

Foto: Arhiva

„Pre 2012. pregovori u Briselu su bili isključivo tehnički pregovori, a ova upravo je ova vlast izmestila statusne preogovore iz UN u EU i podigla ih na nivo šefova država. Sad nas izgleda očekuju statusni pregovori pregovore čak i u Vašingtonu. Više se ne zna ni gde, ni ko ih vodi, ali svakako ne u UN. Laž je da smo mi ‘uspostavili granicu između Srba i Srba’. Upravo Vučićev režim je odmah po dolasku na vlast 2012. potpisao sporazum o uspostavljanju administrativnih prelaza, koje ova vlast naziva ‘granicama’. Granicu nikada niko nije uspostavio i Vučić krši Ustav i vrši krivično delo ugrožavanja teritorijalnog integriteta Srbije, kada administrativni prelaz naziva granicom“, naveo je on.

Tadić je naglasio da nije istina da je u  proglašenja nezavisnosti Кosova „pobegao u Rumuniju”.

„Otišao sam na par sati na sastanak sa rumunskim predsednikom koji je u tom trenutku predvodio grupu evropskih zemalja koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, kako bismo odmah napravili akcioni plan za nastalu krizu. Isto veče, dok su protesti još trajali, sam se vratio u Beograd i izdao nalog PTJ, kao predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, da spreči nasilje u Beogradu. Vučić je tu noć Кosovo ‘hrabro’ branio iz Beograda u protestima u kojima su se palile strane ambasade, ugrožavali životi i u kojima je izgubljen jedan ljudski život. Da se ne bi govorilo o tome kako je on tu noć branio Кosovo huškajući građane na strane ambasade, mora da iznosi laži o tome šta sam ja tu noć radio“, kaže bivši predsednik Srbije.

Ono što je, kako kaže Tadić, istina to je da je SNS došla na vlast obećavajući svojim biračima da će poništiti sve što je njegova vlast ispregovarala sa Prištinom, a zapadnim zemljama da će potpisati Briselski sporazum kojim Srbija u miru gubi ono što nije izgubila ni u ratu.

„Obećanje svojim biračima nisu ispunili, jer apsolutno ništa nisu poništili. Ali zato jesu ispunili obećanje onima koji su im te 2012. slali prevremene čestitke na dan izbora i u skladu sa tim obećanjem ukinuli su sve preostale institucije Srbije na severu Кosova.U svakoj normalnoj zemlji ovakve brutalne laži predsednika bi bile ozbiljan skandal na koji bi reagovala celokupna javnost i mediji i došlo bi do procesa smene predsednika“, opisuje Tadić.

Zbog svega navedenog, Tadić je rekao da poziva Vučića na televizijski duel.

PROČITAJTE JOŠ...

„Nakon optužbi koje iznosi na račun vlasti koju sam predvodio njegova dužnost je da omogući građanima da čuju celu istinu, umesto se što u okolnostima totalne kontrole medija čuju samo njegove optužbe koje se besomučnim ponavljanjem uspostavljaju kao jedina istina. ‘Hrabri lav’ Vučić bi konačno nakon osam godina trebalo da pokaže minimum te hrabrosti i suočavajući se sa odgovorom na optužbe, koje kukavički jednostrano iznosi skoro deceniju. Naši građani imaju pravo da konačno čuju celu istinu o ovako važnom nacionalnom pitanju“, poručio je nekadašnji predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare